Ehitus toimus Rapla Vallavalitsuse tellimisel ja finantseerimisel. Töid teostas Lemminkäinen Eesti AS.

Alljärgnevas loos lühike meeldetuletus kergliiklustee kasutajaile.
_________________________________________________________

Kergliiklusteel liiklemine on imelihtne!

Rapla linnas valmis lõpuks ammu oodatud kergliiklustee. Kuigi paljud teavad, kuidas sellel liigelda, olgu siinkohal veelkord meelde tuletatud põhitõed.

Kergliiklusteel rattaga liigeldes olen täheldanud, et jalakäijad ei ole kindlad, kus pool teed nad peaksid kõndima. Kuna teel ei ole määratud eraldi rada jalakäijatele ja ratturitele, siis tuleb liikuda kõigil oma liikumissuunale vastavalt tee paremas ääres. Sel juhul saavad mööduda soovijad kasutada tee vasakut poolt ohutuks möödumiseks. Keset teed liikuda on ohtlik ja ebaviisakas.

Kergliiklusteel peavad muude vahenditega liiklejad arvestama ennekõike jalakäijatega. Mopeediga kergliiklusteel sõita ei tohi, sest mopeed on mootorsõiduk. Ratastooli kasutav puudega isik loetakse jalakäijaks ja tema võib kergliiklusteel liigelda.

Ristmikke ületades peab lähtuma mõistlikkusest ja ettevaatlikkusest. Osadele ristmikele on paigaldatud märgid, mille kohaselt sõidukid peavad kergliiklusteel liiklevatele teed andma. Kipsiga haiglas lamades ei ole selle õigusega enam midagi peale hakata, seega tuleb alati veenduda oma teeületuse ohutuses. Ratturite kiirused võivad olla suured ja osad ristmikud on põõsastega varjatud nii, et autojuht peab sõitma üsna kaugele välja, veendumaks, kas kedagi ristmikule on lähenemas või mitte. Seepärast tuleb alati enne kergliiklustee ristumist sõiduteega hoog maha võtta.

Palju küsimusi tekitab ka jalgrattaga ülekäiguraja ületamine. Meelde tuleb jätta see, et kui olete sebral jalgratta seljas, ei pea autojuht teile teed andma.

Sebrat jalgrattal ületada võib ainult siis, kui autosid lähenemas ei ole. Juhul, kui märkate lähenevat autot, tuleb ratta seljast maha tulla ja käekõrval ratas üle tee lükata. Juhul, kui auto on tõesti piisavalt kaugel ja te jõuate üle sõita nii, et auto ei pea pidurdama või kiirust vähendama, on ülesõit lubatud. Enda ohutuse huvides on alati turvalisem ületada ristmikke rattalt maha tulles.

Meeldetuletuseks ka jalakäijatele, et teed võib ületama hakata siis, kui olete veendunud, et autojuht on teid märganud ja hakanud kiirust vähendama. See kohustus on kirjas seaduses ja ei tasu arvata, et kõik juhid on ülbed ning ei taha jalakäijat üle tee lasta. On olukordasid, kus autojuht ei märka, et jalakäija on astunud või kohe astumas sõiduteele ja seetõttu tasub jalakäijal ise veenduda oma teeületuse ohutuses.

Kui tekib küsimusi, on alati kõigil võimalik liiklusseadusest järele vaadata. Kui lähtuda vastastikusest lugupidamisest, ettevaatlikkusest ja elementaarsest viisakusest, saavad kergliiklusteel kõik turvaliselt hakkama. Turvalist ja aktiivset liikumist, sest liikumine on tervise ja ilu pant!

ELLE TIKKI
Rapla konstaablijaoskonna piirkonnavanem