Kohanimedest Raudna ja Heimtali

Igivanal ajal kui Eesti oli alles loomisjärgus, said rahva elupaigad sagedasti nimesid looduse või mõne erakordse juhtumi järgi. Raudna on kandnud esialgu Raudnageli küla nime. Vanima kirjaliku allika järgi on nime saamise aluseks külanaise julm tegu. Naine pakkunud lahkesti öömaja rändkaupmehele, kes oli nõelu müümas. Ta kutsunud kaupmehe sauna ja ööpimeduses torganud raudnaelaga mehe silmad välja, ning seejärel tapnud mehe.

Raudnagel on mulgi murdes raudnael. Arvatavasti tahtis rahvas sellest „naelast" nimes lahti saada ja jättis alles vaid nime esimese poole. Raud on ikkagi eluks vajalik metall, küllap on sel sõnal ka võimas abistav vägi.

Heimtali (saksa keeles Heimthal- tõlkes Koduorg) on mõisa nimeks alates 1793. aastast.

Muinasajal on siin elanud rahvas nimetanud paika Koduoruks, kus oru nõlval oli kaunis hiis, mida pühaks peeti. See oli kauneimaid paiku meie maal. Sinna tuli kokku kogu Sinialliku ringkonna rahvas. Hiies anti edasi põlvest põlve pärandatud tarkusi, õpetati tähele panema elunähtusi, seal saadi kodakondseks, toodi ohvreid looduse jumalatele.

Miks Heimtali vallakooli nimi Heimtali muudeti Raudnaks?
Nime muutus on seotud meie riigi üldise negatiivse suhtumisega saksa mõisnikesse ja nende poolt loodusse. Kooli juhataja Jaan Merilai soovis kooli nime muuta. Ta pakkus välja kaks nime varianti: AO ja AA, viidates aovalgusele või aabitsa esimesele tähele. Nimed ei sobinud, sest Eesti põhjarannikul olid juba sellenimelised kohad olemas. Seoses vallareformiga liideti väikevallad. Meie piirkonnas sai suurvalla keskuseks Raudna vald.1.aprillist 1939.a. kannab vald nime Raudna. Heimtali valda enam ei eksisteeri, kuid kooli nimi Heimtali püsis õppeaasta lõpuni. 1.augustist 1939.aastast on kooli nimeks Raudna 6-klassiline algkool.

1932. aasta sügisest asub kool mõisa häärberis. 20. ndal novembril õnnistati maja jumalasõnaga koolimajaks. Kool anti 12-aastaks valla rendile.

Õpilasi oli koolis sel õppeaastal 116. Käesoleval aastal möödub 190. aastat kooli asutamisest ja kooli asub õppima 111 õpilast.

Tuleval aastal tähistab Heimtali Põhikool sündmust - 80 aastat kooli Heimtali mõisahäärberis.

On tähelepanuväärne, et mõisahäärberi renoveerimise ja ruumide kohandamisega õppeotstarbeks, taastame ka kooli esialgse nime Heimtali.

Heimtali mõisasüdamesse rajatud kool on mõisakool.

Soovin, et meie mõtteid ja tegusid Heimtali mõisakoolis ja kõikjal, kus viibime, saadaks mõisakultuuri väärikus.

Õnnelikku 2011-2012. õppeaastat!