Viimastel aastatel on linnavalitsus toetanud ka vanalinna majade värvimist. Samuti saab taotleda raha ehitise avariilise olukorra likvideerimiseks ja muinsuskaitse eritingimuste ning restaureerimisprojektide koostamiseks.

Restaureerimine tähendab originaaldetaili põhimahus säilitamist ja taastamist. Algse detaili väljavahetamist uue vastu võib kaaluda vaid juhul, kui see on täiesti kasutuskõlbmatu või hävinud.

Sel puhul tuleb koopia valmistada samast materjalist ja algupärase kujuga. Poest vanaga sarnase uue akna või ukse soetamine ei ole samuti restaureerimine, seda ostu linn ei toeta. Toetust ei eraldata katusekattematerjali vahetuseks ega vihmaveesüsteemide uuendamiseks.

Toetuse suuruse määramisel arvestatakse objekti ajaloolist ja kultuurilist väärtust, kusjuures koopia valmistamisele eelistatakse detaili restaureerimist. Erand on see, kui omanik soovib oma majal eelmise omaniku paigaldatud plastraamidega aknad arhitektuuriliselt sobivate puitraamidega akende vastu vahetada.

Toetuse ülemmäär on 50 protsenti tööde kogumaksumusest. Kui majas on mitu omanikku, tuleb restaureerimistööde maht ja koosfinantseerimise küsimused hilisemate lahkarvamuste ärahoidmiseks enne toetuse taotlemist kaasomanikega põhjalikult läbi arutada. Enne toetuse avalduse esitamist on kasulik tutvuda restaureerimistoetuste ja -preemiate määramise korraga.

Nii määrus kui toetuse avalduse vorm on kättesaadavad linnavalitsuse kodulehel www. viljandi .ee. Tööde tegemiseks on aega käesoleva aasta lõpuni.

Täpsemat infot restaureerimistoetuse kohta jagab kultuuriväärtuste spetsialist Monika Rauba tel 435 4742 või e-posti aadressil monika.rauba@ viljandi.ee.