Üheksa kuuga 10 tonni

Nii Muraste kui ka Tabasalu riidekonteinereid tühjendatakse vastavalt vajadusele. Tabasalus on konteiner olnud umbes kuu aega ja järeldusi on veel vara teha. Murastes, kus konteiner on olnud kauem ning inimesed on sellest juba teadlikumad ja kasutavad seda aktiivselt, tühjendatakse konteinerit lausa mitu korda nädalas.

Ühendus Humana Estonia partnerlussuhete juhi Eve Piibelehe sõnul oli oktoobri lõpu seisuga Muraste konteinerisse toodud kokku 9952 kilogrammi rõivaid ja jalatseid, mis teeb keskmiseks 281 kilogrammi nädalas. „Pärast tühjendamist viiakse esemed sorteerimiskeskusesse, kus need sorteeritakse erinevatesse kategooriatesse –mis läheb müüki, mis annetamiseks abivajajatele, mis ümbertöötlemisele,“ kirjeldas Reiman Humana tööprotsessi esemete korduvkasutusse saatmisel, „osa riideid saadetakse abipakkidena ka Eestist välja Aafrika riikidesse. Samuti kasutatakse riiete müügist saadud tulu mitmesuguste projektide toetamiseks peamiselt Aafrikas.“

Samamoodi jõuavad ka MTÜ Riidepunkt opereeritavast riidekonteinerist esemed nii kohalike kui ka välismaiste abivajajateni. Ka riidepunkti toel on eestlaste kasutatud riideesemed jõudnud abivajajateni Lääne-Aafrikasse. Samuti aitasid nad sealseid abivajajaid riidekonteineritesse toodud riiete müügist teenitud rahaga, millega renoveeriti sealse kohaliku kooli klassiruum ning abistati kohalikke koolilapsi vajalike koolitarvete hankimisel. „Lisaks sellele, et riidekonteinerid on inimestele üleliigsete riiete äraviimiseks väga mugavad – neisse saab panna esemeid ööpäevaringselt – on neid kasutades võimalik anda ka oma isiklik suur panus heategevuseks, “ tõi Reiman välja mitmed kasutegurid.

Korduskasutus ja taaskasutus

Lisaks korduskasutusele, mis tähendab seda, et eset kasutatakse täpselt samal eesmärgil korduvalt, läheb osa riidekonteineritesse toodud kraamist ka taaskasutusse. Neil kahel mõistel on sisuline erinevus. Nimelt erinevalt korduskasutamisest tähendab viimane seda, et eseme materjali kasutatakse uue asja tegemiseks.

„Näiteks, kui riidekonteinerisse viidud vanadest teksadest tehakse vaip või käekott, siis see on materjali taaskasutamine,“ tõi Reiman näite riidekonteineritesse toodud esemete veel ühest võimalikust funktsioonist lisaks korduskasutusele. „Seetõttu ongi sinna igati oodatud ka erinevad kodutekstiilid nagu voodipesu, kardinad või muud kangatükid ,mida on võimalik käsitööna veel mõne huvitava uue asja tegemiseks ära kasutada,“ innustas Reiman inimesi olema keskkonnasõbralikumad ning kaasa aitama looduse säästmisele ja tootmise vähendamisele.

Tabasalus saab riideid tasuta ära anda ka jäätmejaamas aadressil Kooli 5a ning MTÜ Garderoobis aadressil Ranna tee 2. Mõlemast saavad huvilised lisaks riiete sinna viimisele ka sealseid meelepäraseid asju endaga tasuta kaasa võtta.

Riidekonteinereid on ka mitmel pool Tallinnas, Harjumaal ja Raplamaal.

Riidekonteinerisse võib panna:

• rõivaid (kulumisaste pole oluline, aga soovitavalt puhtad ja kuivad);

• jalatseid, rihmu, nahast kotte;

• kodutekstiili: kardinaid, voodipesu, käterätikuid, laudlinu jms;

• mänguasju: nii pehmeid kui ka plastmassist.

Riidekonteinerisse ei tohi panna:

• koduelektroonikat, valgusteid ja muid elektrikaupu;

• köögitarbeid ja nõusid;

• õli- ja värviplekkidega või hallitanud tekstiilesemeid;

• katkiseid jalanõusid;

• katkiseid mänguasju;

• raamatuid ja muud paberit;

• biojäätmeid;

• pakendeid.