Virve Salumaa on töötanud meditsiiniõena hooldekodus alates 1998. aastast, kuid sellele eelnes töötamine haiglas ja ambulatooriumis ning tänavu augustis täitus tal 42 tööaastat meie majas. Nadežda Seits töötab hooldajana juba 13. aastat. Aime Pukk, kes oli töötanud 12 aastat hooldaja , siirdus suve hakul pensionile. Endine staažikas hooldaja Elve Esko viib pärast pensionile jäämist hooldekodus läbi võimlemis- ja laulutunde, mis on alati väga oodatud tegevused. Seitmes tööaasta jookseb Maria Pavljukil, Anne Rehkaltil ja Rita Lail. Viimase paari aasta jooksul on lisandunud meie töökasse perre pesupesijana Moonika Aru, koristajana Lia Mähar ning hooldajatena Evi Väljan ja Terje Lai.

Töö vanade ja haigete inimestega on füüsiliselt raske ja ka vaimselt kurnav, seda toredam on, et meile on tulnud tööle tublid ja töökad inimesed. Kuid on väga kahetsusväärne, et meie riik ei väärtusta neid töökohti, kus tegeletakse otseselt inimestega. Iga inimene on siiski riigi jaoks oluline ning väga oluline on, et lapsed kasvatatakse ja õpetatakse täisväärtuslikeks kodanikeks, kuid kasvatajad ja õpetajad on alamakstud. Sama oluline töö, mida tehakse vanade inimeste eluringi lõpufaasis, kus on väga oluline luua igale inimesele keskkond, et sa saaks väärikalt vananeda, tunda end turvaliselt ning olla hoitud ja armastatud.

Tänapäeva elu on kiire ja tempokas ning põlvkondade vaheline side ei ole enam nii tugev, kui varasematel aegadel, mil elasid üheskoos mitu põlvkonda. Vanad hoidsid lapsi ja samas põetati vanu ja haigeid kodus. Tänapäeval töötavad inimesed perede ülalpidamiseks mitmetel töökohtadel ja tihti kodust kaugemal ning kodus kellegi põetamiseks ei jää aega ega jõudu. Hea, et on olemas hooldekodud, kuhu võid usaldada oma lähedase, teades, et tema eest korralikult hoolitsetakse. Konkurents tiheneb ka hooldekodude vahel ning teenusepakkujaid tuleb aina juurde, seetõttu peab klientide saamiseks ja hoidmiseks pingutama. Ainult teenuse kvaliteeti hoides ja tõstes on võimalik jääda konkurentsis püsima.

Teenust aitavad rikastada ka kohalikud Risti taidlejad, kes käivad hooldekodus esinemas ja toovad rõõmsaid hetki hoolealuste igapäevaellu. Risti kooli ja lasteaia lapsed on alati hooldekodusse oodatud, sest lapsed toovad vanadele inimestele ikka sära silma. Meeleolukaid kontserte on lisaks lastele andnud ansambel „Peoleo", Enrik ja Kail Visla, kapell „Ämmad", Guido Ulejev ning kõik Risti tantsurühmad. Palju on olnud esinejaid ka väljastpoolt Risti valda. Aastaid on käinud hooldekodus jõuluvana riietesse maskeerununa Elvo Leppmaa, keda alati väga oodatakse, sest alati küsitakse, et kas ikka tuleb sama jõuluvana, kes eelmisel aastal.

2.augustil tähistasime hooldekodu aastapäeva meeleoluka kontserdiga, kus esinesid Enrik ja Kail Visla, kelle esinemine toob alati kõigile sära silmi ja paneb ka ratastoolis jala tatsuma. Urve Ojamäe tuli meid tervitama ning meenutas möödunud aegu ning tervitas lilledega töötajaid ning ühte hoolealust, kes elab siin juba 14.aastat. Lahked inimesed toovad siia tihti õunu, kõrvitsaid, piparmündi- ja pärnaõieteed. Aitäh kõigile! See näitab, et Ristil vallas elavad toredad ja südamlikud inimesed, kes tahavad teisi aidata ning rõõmu teha haigetele ning vanadele, kes on olude sunnil kodust eemal. Jätkugu kõigil alati sooja sõna ning abistavat kätt, sest kunagi võime ise olla abivajajate osas.

Marje Viigipuu
Risti Hooldekodu juhataja alates 01.01.2003