1916. aastast on 6. juunil tähistatud Rootsi lipu päeva (teadupärast on Eesti lipu päev 4. juunil), kuid alles 1983. aastal sai sellest ka ametlikult Rootsi rahvuspüha ja 2005. aastast töövaba riigipüha. Tänapäeval kogub rahvuspüha tähistamine populaarsust üle Rootsi: peetakse kõnesid, mängitakse muusikat ja kingitakse Rootsi lippe. Suurejoonelisimad pidustused leiavad aset Stockholmi vabaõhumuuseumis Skansenis, kuhu koguneb ligi 15 000 inimest ja kuningapere.

Sarnast parki rahvuslike pühade ja tähtpäevade tähistamises vajaks ka Nõmme. Tasuks mõelda selle üle, kas ei võiks meie linnaosa ja rahva traditsioone kandva kohana kõne alla tulla kõigile tuntud Vabaduse park?

On veel teinegi nõmmelasi puudutav ja mõtlemisainet pakkuv teema, mis vajaks lahendust. 6. juuni hommikul jõudis minuni vene keelest eesti keelde tõlgitud kiri, mis oli kantud murest Nõmmel asuva Kivimäe sauna pärast. Kirjale oli 4. ja 5. juunil alla kirjutanud 106 inimest.

Hea Nõmme rahvas - küsimuses, kuidas toimida Kivimäe saunaga, pean ma tähtsaks teie arvamust ja ettepanekuid.

Külastasin Kivimäe sauna paar nädalat tagasi pärast terviseameti märgukirja, milles juhiti tähelepanu sauna halvale seisukorrale. Rääkisin sauna töötajate, piirkonna elanike, ka Nõmme halduskogu liikmete ja veel paljude Nõmme inimestega, samuti politseiga. Sain teada, et saunas levivad sügelised, ööbivad kodutud, üks neist oli sauna laval ööbides surnud ning et tegelikku surmapaika varjata, lohistati kadunuke mööda treppe hoovi. Kõnekas on seegi fakt, et kunagine Kivimäe sauna direktor Mati Kebina oma naise Kivimäe saunas tükeldas. Seda on kindlasti õõvastav lugeda, kuid sellest tuleb rääkida. Praegu on saun koduks ka sadakonnale kassile.

Eelneva valguses oleks mul küsimus Nõmme rahvale. Sauna remont läheks maksma ligi kolm miljonit eurot - kas Kivimäe sauna ikka tasub nii suure summa eest renoveerida? Või oleks mõistlikum ja säästlikum ehitada uus, kaasaegsetele nõuetele vastav spaasaun Valdeku tn 13 praegu tühjalt seisvasse majja. Loodavasse kompleksi on kavandatud ühtlasi ka eakate päevakeskus, puuetega laste ja noorte keskus ning linnaosavalitsuse teenindusruumid, mis praegu asuvad Nõmme eri paigus ega ole linnaosa rahvale mugavalt kättesaadavad.

Teie arvamused on oodatud aadressile erki.korp@tallinnlv.ee või Vabaduse pst 65.