Mällikvere põllumajandusühistus käidi hiljuti ühte talinisupõldu väetamas ning selgus, et haned on peaaegu kogu taliviljaorase ära söönud. “Linnud tekitasid põllule ikka märkimisväärset kahju. Haned põhjustavad muret igal kevadel, kusjuures tundub, et nende arv suureneb iga aastaga. Oleme tegelenud peletamisega ja kui neli või viis päeva hirmutamas käia, siis jätavad linnud selle konkreetse põllu tavaliselt rahule, ” rääkis Põltsamaa kandis tegutseva põllumajandusfirma juht Meelis Kaljuste.

Tema sõnul on viimasel ajal turule toodud spetsiaalsed hanepeletid, mis gaasiballooni abil iga teatud aja tagant pauku teevad. “Peleti hind, orienteeruvalt poolteist tuhat eurot, pole aga põllumehele enamasti taskukohane. Ma pole kuulnud, et mõnda Jõgevamaa põllumajandusettevõttesse see ostetud oleks,” rääkis Kaljuste.

Lustiveres elava ja Viljandimaal Kõo Agro osaühingus nõunikuna töötava Hendrik Allsaare on hanede söömisretked lausa vihale ajanud. “Näen neid linde iga päev nii Kõos kui ka Imaveres, kus aitan poeg Raidot. Mõnel aastal on hanesid rohkem, mõnel vähem. Tänavu on aga eriti suured parved kohale lennanud. Hanede peletamine olulisi tulemusi ei anna, sest nad tulevad tagasi. Piltlikult öeldes tuleks vist kahurid põllu äärde tuua, sest ega muu ei aita,” märkis Allsaar.

Loe edasi Vooremaast.