Algus oli nagu kõigil - suur ja hasartne lahendamise periood. Kõik ristsõnad, mis saada olid, kirjutasin täis. Kaheksaküm­nendatel osalesin isegi mitmel üle-eestilisel ristsõnade lahen­damise võistlusel ja pääsesin fi­naali.

Mingil hetkel lahendamine enam ei erutanud. Mõtlesin, et miks mitte proovida ka ise rist­sõnu koostada. Algul tegin nii­sama, pooleldi sahtlisse. Kuid andsin ka tuttavatele lahendada. Positiivne vastukaja ärgitas oma töid julgemalt trükkimiseks pakkuma ning minu rõõmuks võeti need vastu ja avaldati. Nii tekkis vilumus ja sellega koos tõusis kindlasti ka mu töö kvali­teet. Kui elasin Jõgeval, koosta­sin umbes 10 aasta jooksul pea­aegu igal nädalal temaatilist ristsõna kohalikule maakonna­lehele Vooremaa. See oli karm, kuid samas materiaalselt ergu­tav ettevõtmine. Vahelduse mõt­tes hakkasin saatma oma töid üle Eesti ilmuvatesse ristsõna­väljaannetesse. Seal vist märga­ti, et midagi minus on, ja tehti et­tepanek pidevaks kaastööks. Praegu koostangi regulaarselt ristsõnu Ristiku gruppi kuulu­vatesse ristsõnavihikutesse.

Võhikule tundub ristsõnade koostamine väga keeruline. Kuidas tegelikult on?

Võib tunduda, et see on äärmiselt keeruline töö, kuid ise ma nii ei arva. Minu jaoks oleks palju raskem näiteks kahelehe­küljelise artikli kirjutamine.

Ristsõna koostamine koos­neb kolmest osast. Algab see pildi ja ideelahendi otsimisest ja kasti paigutamisest ning n-ö mustandristsõna valmistami­sest. Siis tuleb ristsõnas olevate­le sõnadele võimalikult head vasteküsimused leida. Ning lõ­puks see kõik arvutisse korrali­kuks lõpp-produktiks valmista­da.

Kui palju ühe Saku Sõnu­mite ristsõnaga aega läheb?

Ühe Saku Sõnumite ristsõna­ga (pilt ja Enda Vuurmanni koostatud tekst on juba olemas - toimetus) läheb aega 4-6 tundi. Kuna proovin valla lehte võima­likult palju kohalikku temaati­kat panna, juhtub mõnikord, et ristsõna hakkab vastu punnima, ei taha välja tulla. Siis tuleb see suures osas koost lahti võtta ja uuesti teha.

Üldiselt püüan teha keskmise raskusega ristsõnu, kus kindlas­ti ka mõned keerulisemad küsi­mused. Lahendaja ei peaks koh­kuma, sest teistpidi tuleb vastus ikka välja. Siit see nimetus -ristsõna -tulebki.

Sinu igapäevatöö on hoopis teistsugune?

Töötan Põllumajandusametis väetiste osakonnas. Meie üles­anne on riikliku järelevalve pla­neerimine ja teostamine Eestis­se toodavate ja siin turustatavate väetiste üle, et väetised oleks registreeritud riiklikus väetise­registris ning et müüdava väe­tise koostis oleks nõuetekohane.

Kas ristsõnade koostamine on endiselt hobi või on sellest saanud n-ö teine amet?

Tavaliselt teen ma ristsõnu nädalavahetusel ja keskmiselt 2 tükki. Püüan seda tegevust hoi­da meeldiva hobina, mille eest boonusena ka tasutakse. Tahan ikka oma elu ka elada ja seetõttu pole ma kõiki tööpakkumisi vastu võtnud. Arvan, et ristsõna­koostajal peab olema alati tulu­ke silmas, tuimalt raha pärast se­da ei teeks.

Kas jääb aega ka muudeks hobideks?

Lapsepõlvest alates on mul olnud spordipisik sees. Noorena mängisin arvestataval tasemel korvpalli, nüüd on lemmik ten­nisemäng. Moodustasime eel­misel aastal mõttekaaslastega Saku Tenniseklubi, püüame seda spordiala noorte hulgas edendada ja huvilistele mängu­võimalusi pakkuda.