Soome koolid on hubased ja kodused

Rääkides Latokartano põhikoolist, ütleb Jaan Palumets, et õppetöö käib soome keeles, kuid eestlastele on nädalas ka kaks eesti keele tundi, ja et lapsed on sealse õpetusega väga rahul. Direktor arvab, et meil on siiski veel liiga palju kontrolli. Soomes on õpetaja oma tegevustes vaba ja teda usaldatakse, kuna minna õpetajaks õppima on äärmiselt prestiižne ja ülikooli pääsevad vaid tipud.

Kui Latokartano põhikoolis on 60 õpetajat, siis teist samapalju on ka abipersonali: abiõpetajad, logopeedid, psühholoogid, sotsiaaltöötajad. Sellistest töötingimustest, nagu ka töövabast tasustatud „patareide laadimise" aastast pärast iga kümmet aastat pedagoogina töötamist, võime siin hetkel vaid unistada.

Soome koolid on hubased ja kodused, majad väikesed ja koridore pea polegi. Iga laps saab kooli minnes endale suure sõbra. Kuni põhikooli lõpuni on poiste ja tüdrukute tööõpetuse tunnid koos - külaskäigu ajal õmblesid kõik üheskoos põllesid. Ükski laps ei jää ainetes maha ja mõeldud on ka andekamatele.

Elektroonne õpilaspilet

Uuendustest Saue Gümnaasiumis märgib direktor, et kõikidel õpilastel on nüüd elektroonsed õpilaspiletid, millega saab Tallinna ühistranspordis tasuta sõita. Esimese pileti said kõik tasuta, aga distsiplineerimaks vastutama, plaanib kool dublikaadile kehtestada hinna. Elektroonse õpilaspileti kasutusvaldkond on tulevikus kindlasti laiem: sööklas, õpikute laenutamisel, sissepääsukaardina jm.

Harjumaa gümnaasiumite vahelise kompleksvõistluse võit

Vaadates siiani äärmiselt kiirelt möödunud õppeaastale tagasi, tunneb Jaan Palumets heameelt, et Saue Gümnaasium võitis kolmandat aastat järjest Harjumaa gümnaasiumite vahelise kompleksvõistluse spordis, kus osalevad kõik koolid vähematel või rohkematel aladel ja millel võisteldakse ujumises, suusatamises, murdmaajooksus, võrk-, korv-, rahvaste- ja jalgpallis. Võiduga kaasneb 1000 euro suurune preemia, mille eest näiteks koolile spordivahendeid soetada.

83% lõpetanutest kõrgkooli

Rõõmu valmistab ka see, et 83% 2012. aastal lõpetanutest läks edasi õppima kõrgkooli - neist 10% välisriikidesse -, et gümnaasiumis on head kompetentsed õpetajad, et aineolümpiaadidel läheb hästi ja ollakse konkurentsivõimelised, et leitud on võimalus tegeleda mitte ainult erivajadustega, vaid ka andekamate lastega, et jätkub koostöö Eesti kõrgkoolide ning Soome, Rootsi ja Ukraina koolidega ning et väljatöötamisel on uus õpetajate tunnustamise ja motivatsioonisüsteem.

Koolis tegevusetuse üle ei kurdeta. Õppetöö käib iga päev, lisaks kõik muu. Novembrikuus oli kooli reaal-loodusainete nädal, jaanuari lõpetas võõrkeeltenädal, veebruaris tuleb ajalookonverents, märtsi lõpus aprilli alguses teatrifestival ja märtsis ka emakeelenädal. Algas koostöö Saku Gümnaasiumiga, et võtta mõõtu naaberkooliga. Kõik koolielu sündmused on aga ka vaadatavad koduleheküljel www.saue.edu.ee.