Esimene leht oli oma sisult tollase aja nägu: teemadeks olid näiteks NL passide vahetamine Eesti Vabariigi omade vastu, läbi käidi õigusvastaselt võõrandatud maa tagastamise nüansid, anti nõu, kuidas toimida rahvakapitali obligatsioonide arvestuskaartidega. Kajastatud olid ka teemad, mis sobiksid vabalt nüüd, kaks dekaadi hiljem, näiteks Laagri lasteaia sünnipäev - tollal 25, täna 45.

Vallalehe esimene toimetaja Heino Raieste, kes vedas kohalikku meediat aastail 1994-2003, leiab, et vallaleht on oluline infokandja_- oli siis ja on nüüd. „Selles peaks kajastama eelkõige valla elu - kus on rikkus, kus vaesus, kus patustatakse, kus ollakse tublid," arvab pikaaegne toimetaja.

Ega toonane missioon tänasest aastal 2014 palju erinegi. Määruste ja seadusesätete inimkeelsem lahtikirjutamine, et vallakodanikul oleks piisavalt infot, tegemaks enda jaoks kõige mõistlikumaid otsuseid.

Kajastused sündmustest, ülevaated ettevõtluskeskkonnast, tutvumised inimestega, kes teevad põnevaid asju või mõtlevad ägedaid mõtteid.

Tugeva ja aktiivse kogukonna liikmete tegutsemisedki väärivad pilti ja pinda kohalikus lehes, sest Postimees või TV3 külasüdamesse sündmusi kajastama ei jõua.

Saue vallaleht pürib pigem ajakirjandusliku formaadi kui poliitilise instrumendi mudelisse, milleks munitsipaallehti tihti peetakse. Sõna saavad vabalt ka need, kel vajadus väljendada konstruktiivset pahameelt või eriarvamusi.

Võrreldes 20 aasta taguse ajaga on infokanaleid muidugi tublisti juurde tulnud. N-ö ametlikumat laadi teavet jagavad täna Saue valla veebileht ja Facebooki sein, aga ka kõikvõimalikud pisikesed grupikesed, alates lastevanemate e-posti listidest lasteaedades ja koolides, kuni naaber- ja sõpruskondade blogikeskkondadeni välja. Paberil leht on jäänud nende kõrvale. Vist on veel vara kõigil internetti üle kolida ja seltskonda, kes hommikukohvi kõrvale ajalehepaberi sahinat naudib, leidub tänagi.

Aastakäikude kaupa köidetud lehenumbreid saab veebruarikuu jooksul sirvida raamatukogus Laagris


ARVAMISED

Ants Tarve, Tuula küla

Olen kauaaegne Postimehe lugeja, kuid pean tunnistama, et ka vallaleht on oluline. Oma valla tegemistest ju kusagilt mujalt infot ei saa ning seepärast ei suuda seda asendada ükski teine väljaanne. Samas on ta ka meelelahutuslik ning selle lehe loen küll otsast otsani läbi. Arvan, et paberkandjal leht peaks ikka jääma, sest maapiirkondades on vanemaealisi elanikke palju, kellel muid võimalusi valla tegemistest teada saamiseks ei ole. Kaastööd ma kindlasti tegema ei hakka, kuid soovin tegijaile palju jaksu ja julgust kõiki teemasid „läbi närida".

Tiiu Tiikmaa, Laagri

Loen meeleldi ka paberlehte ja sealt kohalikke uudiseid. Kõik ei ole muidugi minu jaoks, aga see on loomulik. Sealt saab nii infot kui ka meelelahutust. Ootan alati seda lehte.

Sooviksin ka edaspidi lehte posti ja kuna olen mittetöötav pensionär, siis ei ütle ära, kui see on tasuta.

Tiit Kimmel, Laagri

Muude paberlehtede kõrval on tähtis ka Koduvald. Ja eks see ajakirjanduse tarbimine ole miksitud nii paberlehe kui ka elektroonilise väljaande vahel. Kord nii, kord naa.

Ja vahet ei ole, millise väljaandega on tegemist. Koduvalla juurde taaspöördumine konkreetse asja järelevaatamiseks on paberlehe puhul mõnusam. Ja vallalehe roll on ju ajaloo mõisteski oluline. Robert Prutz on väljendanud üht mõtet, mis mulle selles kontekstis tundub kujundlik: „Ajakirjandus - see on monoloog, mida jutustab aeg endast endale. See on igapäevane enesekriitika, mida kinnitab aeg omaenese sisuga. See on päevik, millesse ta kannab jooksva ajaloo."

Loen ikka sellepärast, et vallas toimuv läheb korda. Oluline on teadmine, mismoodi asjad üldises plaanis on mõeldud, mida ära tehtud, kuidas tegemistest kõneldud. Ja kindlasti ka eluolu raamistik vallakodanikule. Millised on vallajuhtide ideed ja mida oodatakse vallakodanikult.

Kogu valla kohta ju igapäevast pilti ei ole, seepärast on suur pilt vähemalt kord kuus kätte toodud. Ja nii saab ka jälgida uue koalitsioonilepingu täitmise protsessi, kui sellest kirjutatakse. Ka koostööst naabervaldade ja vallajuhtide seda sorti plaanidest võiks lugeda.

Inimestel on erinevad soovid ja arusaamised, seepärast on patt nuriseda ühe või teise, mulle mitte nii huvitava käsitluse üle. See on ju valla kodanike soovide kontsentraat. Igaüks leiab sealt endale vajaliku teema või käitumisjuhise.

Olen nüüd juba harjunud Koduvalda postkastist võtma. Kui mingil põhjusel seda seal ei ole, küsin lehte naabritelt lugemiseks või pöördun elektroonilise vormi juurde. Kui meelde tuleb, küsin mitteilmumise või mittesaamise kohta infot.

Soovin lehe koostajale õnne ja edu ning muhedat sulejooksu klaviatuuril. 20. sünnipäev on peagi käes!