Mis vigur see mikrokiip siis on?

Mikrokiibi kasutuselevõtt loomade identifitseerimise vahendina on mõnes mõttes revolutsiooniline, kuna pikka aega põhilise loomade märgistusmeetodina kasutuses olnud loomade tätoveerimine pole piisavalt töökindel. Kiibistamise protseduur on loomale valutu, kiibi number on kordumatu ja selle võltsimine ülikeeruline. Kiip ise on riisitera suurune kapsel, mis süstlataolise riistapuu abil loomale naha alla paigaldatakse. Kiip ei kao ära ja ei kulu nagu tätoveering.

Mikrokiipi võib paigaldada ainult tegevusluba omav veterinaararst. Koerte märgistamine mikrokiibiga aitab kaasa hulkuvate loomade arvu vähendamisele ning kiirendab ja lihtsustab kaotsi läinud koera kokkuviimist omanikuga.

Kiibistatud looma andmed kantakse registrisse koos omaniku andmetega, et loom oleks võimalik omanikule tagastada, kui ta on otsustanud omapäi jalutama minna ja leitakse.

Kiibistamine võimaldab saada paremat ülevaadet lemmikloomade hulgast ja nende liikuvusest Eesti piires, omavalistustes tekib territooriumil peetavate kasside ja koerte kohta asjakohane ülevaade.

Lemmiklooma kiibistamine on vastutustundlik tegu. Oma lemmikloomale saab lasta kiibi panna ka Saue Loomakliinikus, olete lahkesti oodatud.

____________________________________________________________________________

Selgitab keskkonna ja halduse peaspetsialist Inger Urva: „Lähtuvalt loomatauditõrje seaduse § 11 lõikest 1 on loomaomanik kohustatud tagama oma koduloomade identifitseeritavuse vastavalt eelpool nimetatud seaduse paragrahv 10, mille kohaselt üks loomade identifitseerimise viis on looma märgistamine.

Loomade märgistamine tähendab looma varustamist eristamist võimaldava püsiva ja kordumatu kunstliku tunnusega. Loomade märgistamine ja nende üle arvestuse pidamine on ennetav meede, mis annab loomaomanikule ja omavalitsusele kindlustunde, et loom on leitav ja ta omanik on võimalik välja selgitada.

Mikrokiibiga varustatud loom tuleb registreerida kas Saue linnavalitsuses või riigiportaalis www.eesti.ee. Looma võib kiibistada vaid tegevusluba omav veterinaararst, teenus on tasuline. Lemmiklooma kandmine lemmikloomaregistrisse on inimesele tasuta.

Riigiportaalist registreerimisel tuleks valida teenus „Lemmiklooma andmed ja registreerimine LLR". Teenus asub portaalis „E-teenused" > „Kodanik" > „Perekond" all, kuid kõige lihtsam viis seda leida on kasutades portaali üldotsingut ja otsida sealt näiteks otsisõnadega lemmikloomaregister, llr või koerteregister.

Riigiportaali saab igaüks siseneda kas ID-kaardi, mobiili ID-ga või läbi internetipanga. Riigiportaalist lemmiklooma kandmine lemmikloomaregistrisse on tasuta. Portaalis on võimalik tutvuda enda nimel olevate lemmikloomade andmetega ja vajadusel uuendada kontakte (telefon, e-posti aadress)."