OL: Aavo, räägime alustuseks veidi Silva-Agro ajaloost. Kuidas sai ettevõte 1994. aastal alguse?

AV: Aastatel 1990-93 olin vabakutseline põllumees.

Aega ja energiat jäi üle ja koos lapsepõlvesõbra Kuno Lauluga tekkis 1993. aastal mõte osta tollase Sangaste varumiskontori hoone (praegune Silva Kodukaup), mis oli äsja müüki pandud. See oli koht, kuhu ümberkaudsed elanikud said müüa oma aiasaaduste ülejääke - marju, õunu, kartulit ja kõike muud. Seejärel müüs Sangaste Linnas 1994. aasta talvel endise Sangaste kolhoosi varuosade lao koos kaubaga, mille samuti omandasime.

Siis oli juba selge, et hakkame tegelema põllumajanduse teenindamisega ja et avame Sangastes ühe tõsise talumehe poe. Võtsime tööle Lii Vaheri - endise Sangaste kolhoosi varuosade lao juhataja - kes on siiani Silva-Agro meeskonnas. Ametlikult avasime uksed 19. mail 1994.

OL: Millised algselt püstitatud eesmärgid on täitunud, millised (veel) mitte?

AV: Üks praktiline eesmärk oli stabiilse partneri leidmine väetiste ja taimekaitsevahendite tarnijate seast. Selleks sai Dual Agro (hiljem Kemira GrowHow ja nüüdseks Baltic Agro), kelle ametlik esindaja Valgamaal oleme 1995. aastast. Lisaks osutame Baltic Agrole lao- ja transporditeenust. Koostöö on sujunud hästi ja Baltic Agro on tänaseks Silva-Agro peamisi partnereid.

Kindlasti oli algne eesmärk saada kõrgema tulu ja selles osas ei ole Silva-Agro mingi erand. Iga ettevõtja soovib, et tema ettevõttel läheks veelgi paremini, nii ka mina.

OL: Mida pead Silva-Agro 19 aasta suurimateks kordaminekuteks?

AV: Ilmselt seda, et Silva-Agro tegutseb siiani, vaatamata vahepealsetele rublakriisidele, masudele ja muudele tõrgetele. Pakume vajalikke kaupu ja teenuseid piirkonna elanikele ja ettevõtetele ning üha rohkem ka turistidele. Anname tööd 25 inimesele, mis on Sangaste mõistes päris suur arv.

Oleme oma tegevuse eesmärgistanud sellele, et Sangaste oleks edaspidigi elujõuline ja toimekas alevik ning vald. Hea meel on olnud ka saadud tunnustustest - näiteks 2011. a valiti Rukki Restoran kategoorias Ehedalt Eestimaine 50 parima restorani hulka.

OL: Aasta pärast täitub Silva-Agro asutamisest 20 aastat. Mida soovid eelseisva aastaga ära teha?

Kõige rohkem vajab edasiarendamist ja ülestöötamist Sangaste Rukki Maja. Peame veelgi tõstma oma toodete ja teeninduse kvaliteeti, paremini välja mängima rahvusköögi ja rukki teema. Uue suunana soovime Rukki Restorani roogades kasutada võimalikult palju kohalikku toorainet Sangaste vallast, mujalt Valgamaalt ning Lõuna-Eestist. Tahame teha sisulisemat koostööd toiduainete tootjatega - arendada ühiselt retsepte, turundada üksteist jne. Ajapikku soovime areneda täieõiguslikuks lähitoidurestoraniks, mis pakub külastajale ehedamaid ja parimaid Lõuna- Eesti maitseid. Esialgne tagasiside nii tootjatelt kui ka klientidelt on positiivne ja innustab meid sel suunal edasi tegutsema.

Peame aktiviseerima Rukki Maja turundust, tõstma külalistemaja täituvust ja parandama majandustulemusi. Oleme vastavad tegevused ka tõsisemalt ette võtnud. Mul on hea meel, et Rukki Maja ja kogu Silva-Agro meeskond on uute ideedega kaasa tulemas ja soovib panustada ettevõtte arengusse.

OL: Keda ootab Silva-Agro külla 16. mail toimuvale sünnipäevapeole ja mida head-paremat külalistele pakutakse?

AV: Silva-Agro sünnipäev on igakevadine üritus, kuhu on oodatud kõik Sangaste ja ka naabervaldade elanikud, meie kliendid ja koostööpartnerid.

Lisaks traditsioonilisele istikute müügile pakume degusteerimiseks Rukki Restorani uusi rukkisuupisteid, Sangaste Rukkiküla liikmete tooteid ja Rukki Maja teiste koostööpartnerite - esmakordselt Nopri Talu tooteid. Kindlasti on kavas ka mõni üllatus, mis selgub juba kohapeal.

Kohtumiseni Silva-Agro sünnipäeval neljapäeval, 16. mail kell 15!