Avanduse mõis müüdi ära ja saadud rahaga otsustas Väike-Maarja vald teostada remonti Simuna rahvamajas, kuhu projekteeriti ka raamatukoguruumid. Raamatukogu sai ruumid rahvamaja teisele korrusele, kus ta varemgi oli, aga nüüd juba suuremale pinnale. Raamatukogu kolimine on suur ja mahukas töö ja vahepeal olid raamatud ladustatud isegi neisse ruumidesse, kus ta paiknes enne 1961. aastat. Suur abi oli kolimisel Simuna töö- ja puhkelaagri õpilastest ja nende juhendajast Külli Siimust ning Avanduse osavallavanemast Mart Pruulist. Aitäh kõigile neile abistajatele, kes aitasid raamatuid uuesti riiulitele paigutada.

Sõber, kui ehitad maja,
siis tee talle suured aknad,
et päikese selged kiired
sisse neist paistma ei lakkaks.

Sõber, kui ehitad maja,
siis tee talle suured aknad -
nii suured kui üldse suudad,
nii suured tee tingimata.

Nagu laulusalmgi ütleb, et oleks suured aknad ja päikesekiir paistaks sisse, siis on praegu uutes ruumides raamatukogul valgust, avarust ja palju aknaid, kust päikesekiired sisse paistavad. Simuna rahvarõiva seelikutriibud kaunistavad seina.

Raamatukogus on kõikide teede algused. Raamatukogus on maailma kohta jutte ja lugusid, pilte ja kaarte, reisipäevikuid ja ülestähendusi. Raamatukogus on jälgi kõigest: tuntud ja tundmata keeltest, suurtest ja väikestest rahvastest, lindudest ja loomadest, õhust, veest, maast ja taevast. Lehte Hainsalu on oma luuleridades öelnud:

Ja kui vahel heidutab raskus,
õnn kui väsib naeratamast vastu,
siis loe raamatut, kus palju päikest,
ja mure paistab palju väiksem.

Veel kord aitäh kõigile abistajaile ja samuti Väike-Maarja vallale. Tere tulemast raamatukokku!