Detsembrikuu alguses ringkäigul ettevõttes saatis mind Qualitexi kommerts- ja kvaliteedisüsteemide juht Jaana Vunukainen, kes lahkelt kogu tootmisprotsessi tutvustas. Ringkäiku tehases alustasimegi laost, kuhu saabub trikotaazriide valmistamiseks vajalik lõng. Jaana Vunukainen andis teada, et põhiline tooraine imporditakse peamiselt Aasiast, aga ka teistest Euroopa liidu riikidest. Laos olid suured alused äsja Indiast saabunud lõngaga.

„Meie tehases on 12 ringkudumismasinat ja üks masin mahapööratavate kraede kudumiseks. Et trikotaažkangas oleks venivam, siis lisatakse kudumisel juurde elastikniiti. Kuna saame kasutada väga erinevaid kudumismasinaid, oleme valmis tootma tavalist lihttrikotaaži, soonikkudet, fleece kangast, samuti värvitud lõngast triibulisi kangaid.", lisas Jaana Vunukainen.

Qualitexi toodangu päevane võimsus on 7,5 tonni valmiskangast, mis on valmistatud 100% puuvillast, puuvilla ja lycra segust, polyestri ja lycra segust, polüamiidist, viskoosist ja paljudest muudestki sünteetilistest lõngadest, vastavalt sellele, millist riiet parasjagu tellija soovib. Ettevõte valmistab trikotaazriiet ainult tellitud koguses, midagi lattu seisma ei toodeta. „Varuks on vaid vajalik kogus valitud viimistlemata tooteartikleid, et saaksime kiirtellimusi täita võimalikult lühikese ajaga." selgitab ta.

Seejärel läheb valminud riie kudumistsehhist edasi värvimisse. Nagu tekstiilitööstustes ikka, mis tegelevad lõnga ja riide värvimisega, nii on ka Qualitexil oma labor, mis vastavalt tellimusele valmistab ette vastava värvitooni. Kogu tootmise vältel teostatakse pidevat kvaliteedi kontrolli. Kangaga on kogu protsessi käigus kaasas vastav dokumentatsioon, kuhu märgitakse kõik vajalikud andmed, mis annavad ülevaate toodangu vastavusest kvaliteedi nõuetele. Vastava väljaõppe saanud töötajad kontrollivad kangaid ultraviolettvalguse all üle, et avastada tootmisprotsessis tekkinud defektid.

Ringkudumismasin

Ringkudumismasin

„Meie toodangust 80% läheb ekspordiks, peamised ekspordimaad on Skandinaavia riigid, Venemaa ja Valgevene. Meie toote kvaliteedil on kindlad ja väga ranged nõuded.", seletab Jaana Vunukainen. „Qualitex omab ISO 9001 juhtimis- ja ISO 14001 keskkonnajuhtimissertifikaate. Valmistame tooteid, mis omavad Oeko-Tex ja IVN sertifikaate. Qualitexi tugevused on kaasaegne tehnoloogia ja uued masinad. Toodangu kvaliteedile pööratakse väga suurt tähelepanu."

Jaana Vunukainen annab teada, et värvimisosakond koosneb viimase põlvkonna Thiesi värvimismasinatest, mis garanteerivad kiiruse, kõrge kvaliteedi ja täpse tooni. Masinad on kõik ühendatud arvutivõrguga ja kogu informatsioon tsehhis toimuvast jookseb peaarvutisse, kus on täpselt näha, kui kaugel värvimisprotsess antud ajahetkel on ja kui palju aega see veel võtab. Siit edasi läheb kangas viimistlusse. Viimistlusmasinad on pärit Sveitsist. Masinad on reguleeritud nii, et kangast võib pakkuda nii tubularis, nagu see ringkudumismasinatest tuleb, või kui vaja, ka lahti lõigatuna. Värvitud kangas kuivatatakse ja triigitakse, ning lõigatakse ära kanga servad. „Sindi käsitöömeistrid teevad kanga servast ära lõigatud äärtest väga kauneid kaltsuvaipasid."ütleb Jaana Vunukainen. Lõppviimistlus masinal toimub kanga kvaliteedi kontrollimine ja rulli ajamine. Peale seda läheb kangas pakkimisele ja valmistoodangu lattu. Sealt edasi tarnitakse see tellijale.

Liiniõmblusega Sindis enam ei tegeleta, sest maailmaturul valitsevast nõudmisest lähtuvalt, pole võimalik õmblejatele pidevat ja stabiilset tööd pakkuda. Vaid näidistooteid õmmeldakse kohapeal. Peamiselt lähevad valmisrõivad ekspordiks „Me valmistame tooteid vastavalt kliendi soovile ja ettekirjutustele, kasutades õmblusfirmasid alltöövõtjatena nii Eestist kui ka Lätist." annab Jaana Vunukainen teada.

Ringkäigul Qualitexis on tunda võõrustaja jutus uhkust ettevõtte pikaajaliste töötajate üle, kelle käe all kogu see tänapäevase tehnoloogiaga valmistatud toodang valmib. Mis siis on Qualitexi tugevad küljed ja eelised konkurentide ees? Juhatuse liige Deo Prasad Tripathi arvates on Qualitexi tugevuseks hea kvaliteet ja lühikesed tarne tähtajad. Lisades ka, et Qualitex on seotud Euroopa üldise majandusliku olukorraga, kuid ollakse positiivsed ja tulevikku vaadatakse helgelt. Lõpetuseks lisab Deo Prasad Tripathi, et Qulitexis pööratakse suurt tähelepanu just uute toodete väljaarendamisele, kus eesmärgiks ongi eristuda konkurentidest ning pakkuda kõrgemat lisandväärtust.

Loodame siis meiegi, et ettevõtte plaanid õnnestuvad ja tekstiilitööstuse tihedas olelusvõitluses suudetakse oma toodanguga olla konkurentsi- ja läbilöögivõimelised ka edaspidi.

Triikimine ja kanga servade lõikamine käib selle masinaga

Triikimine ja kanga servade lõikamine käib selle masinaga