Meeritsa sõnul tuleb Oisu ja Türi-Alliku soojatarbijatel alanud kütteperioodil kütteku­ludeks maksta lausa neljaniku võrra rohkem, kui Türi linnas. „Kui Türil maksab tarbija sooja­tootjale 51.71 eurot/MWh, siis Oisus tuleb sama soojahulga eest välja käia juba 90.08 eurot. See on juba kaalukas erinevus."

„Kui Türi Linnavara on investeerinud ka soojakadude vähendamisse, näiteks on euro­raha abiga uuendatud trassid Tehnika tänava katlamaja tööpiirkonnas, SW Soojus kor­raldanud ümber kütmise ja hakkepuidu hankimise ning töötlemise, siis Avoterm pole seda teinud, kuigi ka temal lasub müügilepingu põhjal investeeri­miskohustus," selgitas Meerits. „Näiteks on Oisus asuvad maa­pealsed soojatrassid vägagi keh­vas seisukorras.

Hetkel kasutavad Avotermi sooja Oisus vaid vallale kuulu­vad hooned: rahvamaja, laste­aed, kool, perekodu jne, Türi-Allikul on kuuest korrusmajast tsentraalküttel neli. Kaks maja on lahendanud oma kütteprob­leemid põhiliselt elektri- ja ahju­küttega," lisas Meerits.

Lähiaastatel on OÜl Estonia plaan alustada koostootmisjaa­ma ehitamist. See võimaldaks töödelda loomse sõnniku ümber biogaasiks, millest omakorda saab toota nii elektrienergiat kui ka soojust. „See võimaldaks osa­ühingul kütta ka Oisu piirkonna elamuid, Avoterm aga ei luba ka­sutada olemasolevaid trasse, see oleks aga absurd," ütles Meerits.

Probleeme on Meeritsa sõnul ka kütte eest tasumisega. „Avotermi puhul nalja ei mõis­teta, kui tähtaeg kukub, hakkab viivis kohe jooksma, tasumata jätmise korral võetakse soe üldse ära ja asi antakse kohtu lahenda­da. Kusjuures viivist küsitakse tunduvalt rohkem, kui vastavalt seadustele seda teha võiks, sa­muti jõuavad arved inimesteni tihti alles siis, kui viieteistpäeva­ne maksetähtaeg juba lõppema hakkab."

Hetkel on Meeritsa ütlust mööda käimas kohtuvaidlus Türi-Alliku ühe kortermaja osas, kus Avotermi nõutavaid viiviseid on majaelanikel kokku kusagil nelja tuhande euro ulatuses. „See on aga kõigest üks maja. Kui inimesed ei suuda maksta ja küte välja lülitatakse, siis tekib selline variant nagu Säreveres, kus igaüks kütab, kuidas saab, ja Avoterm jääb oma varaga, mida ta ei saa enam kasutada. See on nagu kits kahe kuhja vahel, kus hein lõpuks ära läppab."

OÜ Estonia nõukogu esi­mehe Jaanus Marrandi sõnul on Oisus tõesti üks kallimaid küttehindu üldse. „Köetakse val­lavalitsusele kuuluvaid hooneid, OÜ Estonia hooneid ja väikest arvu kortereid. Hind on aasta-aastalt kallinenud ja samal ajal pole kütja AS Avoterm olnud huvitatud investeeringutest soojatrassidesse ega ka mujale," rääkis Marrandi.

„On tekkinud nn nokk lahti, saba kinni, olukord, kus kallis hind tõukab potentsiaalseid tarbijaid eemale ja hind ei saa sellises olukorras ka eriti vähe­neda, kui tarbijate hulk ei kasva. Tekkinud on pisut kummaline olukord, kus ei saa eriti aru AS Avotermi majanduslikust tege­vusest ega plaanidest, kuidas edasi minna," lisas ta.
_______________________________________

Toasooja hind koos käibemaksuga eurot/MWh ja kütja

Türi vald Türi linn - 51.71 SW Soojus

Türi-Alliku - 88.35 Avoterm OÜ

Oisu - 90.08 Avoterm OÜ

Järvamaal Aravete - 83.82 Avoterm OÜ

Järva-Jaani - 82.18 Avoterm OÜ

Roosna-Alliku - 88.42 Avoterm OÜ

Mujal Eestis Vändra - 65.69 Fortum Termest AS

Pärnu - 49.55 Fortum Eesti AS

Haapsalu - 68.65 AS Eraküte

Rakvere - 79.43 AS Rakvere Soojus

Allikas: Konkurentsiamet