12. mail tutvustasid Soome ettevõtjad Atso Paavola ja Risto Timonen Rapla Vallavalitsuses Kodila endise laudakompleksi hoonetesse kavandatavat pelletitootmist. Kodila valiku tootmistegevuse asukohana tingisid seal kandis paiknevad suured põllud ja tühjana seisvad laudad.

Vallavanem Alar Mutli ja tema meeskond kuulasid informatsiooni huviga. Samal päeval tutvustati pelletitootmise kava ka Talupidajate Liidu direktorile Alvar Timmile. Paavola ja Timoneni sõnade kohaselt suhtus Timmi asjasse väga positiivselt, öeldes „... toorainest ei peaks puudust tulema".

Põhupelleti tootmisettevõtte võimsuseks on planeeritud esimesel etapil 5000 tonni graanuleid aastas ja kui tooraineressurss ning nõudlus põhupelleti järele seda võimaldavad, võiks tootmismahtu hiljem kahekordistada. Investeeringute suurus tootmisesse on umbes 500 000 eurot, millest omakapitali osa on pool ja ülejäänud tuleb laenu ja võimalike toetuste arvelt. Omanikuks ja asjaga tegelejaks oleks Eestis registreeritud aktsiaselts, mille aktsionärideks on nii eestlasi kui soomlasi.

Kui pelletitootmine käivitub vastavalt plaanidele, on vajamineva tooraine - põhu ja muu biomassi - kokkuostu näol terendamas märkimisväärne lisatuluallikas kohalikele põllumeestele. Esialgselt pakuks ettevõte tööd kuuele-seitsmele inimesele. Ettevõtjate sooviks oleks, et esimesed tootepartiid jõuaksid turule juba sügisel.

Ettevõte kavandatakse keskkonnasõbraliku tootmisena. Masinatest tuleb välja vaid valmistoode, kuna kõik peenosakesed (tolm) juhitakse tagasi tootmisprotsessi. Liinile juhitakse vaid valmis pelletid, mis pakitakse kottidesse ja tarnitakse seejärel kauplustesse ja tarbijatele. Suhteliselt vaikselt töötavad masinad paigutatakse siseruumidesse.

Projekti eestkõnelejad loodavad, et projekt saab positiivse suhtumise kõigilt sidusrühmadelt, eriti piirkonna põllumeestelt. Lähemal ajal on kavas korraldada teabepäev piirkonna põllumeestele ja teistele tooraine tootmisest huvitatud inimestele.

Aga juba praegu on soovitav, et põllumehed ja põhukogumisest huvitatud töövõtjad võtaksid pelletitootjatega ühendust. Täpsema info saamiseks palume saata e-sõnum aadressil: toimisto@atsopaavola.fi.