Kümnes kord jääb viimaseks

Üritus on aasta-aastalt muutunud üha populaarsemaks nii kohalike kui ka kaugemalt tulijate hulgas. Sel kujul aga toimuvad käsitöö- ja kunstipäevad tänavu viimast korda. Ettevõtmise ühe korraldaja Jürgo Nooni sõnul ei mõelnud toona keegi, et sellest nii pikk periood saab. „Kindlasti on selleks indu andnud sära osalejate - nii laste kui täiskasvanute - silmis, kes igal suvel suure õhinaga meisterdamas käivad. Kümne aasta järel on sobilik asjale joon alla tõmmata, veidi puhata ja värskeid ideid koguda," rääkis Nooni. „Selle ajaga on tegijatest saanud pereinimesed, kes saavad igal suvel imestada, kuidas väikestest tüdrukutest, kes juba esimestest päevadest osa võtsid, on kasvanud kenad neiud," lisas Jürgo abikaasa Marin Nooni.

Sõru käsitöö- ja kunstipäevade juhendajad on kaheks päevaks Hiiumaale sõitnud erinevatest Eesti piirkondadest - lisaks Tallinnale ka Võrumaalt, Tartumaalt, Lääne-Virumaalt, kuid on ka hiidlasi. Suurem osa neist töötabki käsitöö-, tööõpetuse- ja kunstiõpetajatena, kuid on ka teiste elualade esindajaid. Juhendajate arvates on Hiiumaal läbiviidavad käsitööpäevad mõnusaks vahelduseks igapäevatööle ja Hiiumaa rahulik keskkond aitab mõtteid korrastada. Viimastel aastatel on laste seas väga pupulaarsed olnud puiduõpitoad (talulaste mänguasjade, vibude, kadade ja tuulelohede meisterdamine), kuid põnevat jagub ka täiskasvanutele. Näiteks niplispitsi juhendab kogenud pitsimeister Angelika Nöps, kellelt äsja ilmus ka niplispitsi õpik.

Niplispits ja pakutrükk on olnud hitid

Seekord on erinevad õpitoad jagatud temaatilistesse plokkidesse: tekstiilitoad, puidutoad, pillitoad, nukutoad. Huvilised saavad õpitubades punuda rahvuslikke paelu, vesta talulaste mänguasju, valmistada nukke, meisterdada roopilli ja teha muud huvitavat.

„Tundub, et meil on aastate jooksul tekkinud ka oma fännklubi, sest paljud näod on varasemast tuttavad. Õpitubade valikus oleme lähtunud sellest, et vaheldust oleks nii juhendajatel, aga ka nendel, kes igal suvel meiega koos meisterdavad. Mõned populaarsemad õpitoad - näiteks pakutrükk - on kavas olnud aastast aastasse. Samuti on juba kümnendat aastat kavas niplispits, mis on armastatud ja imetletud rohkem just täiskasvanud külastajate poolt," rääkis Kristel Kaiv Etnobussist.

Õpitoad on mõlemal päeval avatud kella 11-17. Õpitubades osalemine on tasuline. Päevapilet maksab täiskasvanule 6 eurot, lapsele 4 eurot ning perele 10 eurot. Ainult ühe õpitoa külastus on 3 eurot. Hind sisaldab materjale, töövahendite kasutamist ja juhendamist. Pakutrükiks vajalikud tekstiilid (särgid, kotid vms) peaks igaüks ise kaasa võtma. Soovi korral saab kotitoorikuid osta ka kohapealt.

Ürituse toimumist toetavad Emmaste Vallavalitsus, Hasartmängumaksu Nõukogu ja Kultuurkapital.

Rohkem infot MTÜ Etnobuss tegemiste kohta saab www.facebook.com/etnobuss ja www.etnobuss.ee.

X Sõru käsitöö- ja kunstipäevade õpitoad:

  • tekstiilitoad (pakutrükitehnikas saab kaunistada puuvillaseid kotte (soovi korral võib oma eseme kaasa võtta, kuid toorikuid saab ka kohapealt osta), punuda rahvuslikke paelu, õmmelda nukumajja tekid-padjad, proovida lapimaali, saab teha niplispitsi)
    puidutoad (saab valmistada vurri, kiviheitemasinat, vesta erinevaid loomi, võinuge, kadasid)
  • pillitoad (saab meisterdada roopilli, jauramit, kraappilli)
  • nukutoad (saab valmistada nukke, nukudele voodit või serviisi)

Kätt saab proovida ka sepistamises, sest kohal on noored sepad. Lisaks on kohapeal ainulaadne võimalus osta Etnobussi meistrite poolt valmistatud käsitöötoodangut. 12. juulil esineb päeva jooksul ansambel Kukeprotest. Käsitöö- ja kunstipäevade ajal on Sõru muuseumis võimalik vaadata Emmaste mehe võrkvöö kudumist.