Szombathely sõprus oma sõsarlinnadega ei toimi vaid suusõnaliselt, vaid seda sõprust oli näha nii linnapildis kui ka toimunud kohtumiste käigus. Esimene ringkäik 80 000 elanikuga linnas andis ülevaate nende ajaloolisest kesklinnast, kus paiknevad erinevad ajaloolised hooned, monumendid ja skulptuurid. Üks graniidist suur ringikujuline kivitükk oli tehtud istumiseks, kuid lisaks sellele olid sinna kivisse graveeritud kõigi Szombathely sõpruslinnade nimed ja nende asukoha suunas näitamas nool koos kilomeetritega. Soe tunne oli sellelt kivilt lugeda sõna «Nõmme. 1766 km». Samuti olid kõigi sõpruslinnade vapid kinnitatud Szombathely linnvalitsuse hoone seinale ning sõpruslinnade riikide lipud uhkel raehoonel lehvimas. Kohal olid kaheksa sõpruslinna esindajad üle Euroopa.

Iga linlane väärtustab oma linna traditsioone ning osaleb nendes tegevustes, see suhtumine väljendus ka rahvapidustustel. Linna traditsiooniks on igal aastal toimuv Savaria karneval, kus mitme päeva jooksul muutub Szombathely taas Rooma impeeriumi aegseks linnaks ja sajad vabatahtlikud etendavad tolleaegset elu. Tõmmatakse selga roomlaste rõivad, etendatakse selleaegseid kombeid ja lahinguid - sai näha nii mõõgavõitlust, tulepuhumist suust, kui ka päris pauku nii püssidest ja kahuritest. Samuti tantsitakse ja tehakse muusikat. Karnevali kulminatsiooniks on enam kui kaks tundi kestev kostümeeritud rongkäik läbi linna.

Erki Korp ja Szombathely linnapea Tivadar Puskás. (Foto: Kaja Hints)

Kõigil kolmel festivali päeval olid linnatänavad täis sõbralikke inimesi, kes kauplesid ühel- või teiselpool letti ning nautisid rikkalikku kultuuriprogrammi.

Linnas on ka kunagise üüratu foorumi varemed (Savaria oli Ülem-Pannoonia provintsi pealinn), mis on praegu üks peamisi vaatamisväärsusi. Vana tempel, mis oli väljakaevamiste keskmes juba 1955. aastal, on nüüd saanud kauniks ajalooliseks Iseumiks, kus laupäeva hommikuti mängitakse ja näidatakse iidseid traditsioone ja ohverdamist. Templi ümber on selle ajaloolise kõrvalhoone piiridele ehitatud nägus templistiilis muuseumihoone, kus on eksponeeritud kõik arheoloogilised leiud, mis sellest kohast aastate jooksul väljakaevamiste käigus leitud. Seal on nii Rooma-aegsed aarded kui ka mosaiikpõrandad ning isegi kunagiste avalike basseinide jäljed.

Samuti oli meeldiv, et kuigi festivalil oli eraldi õlle- ja veinitänav, ei kohanud purjus inimesi ning järgmisel päeval ei hakanud ka silma, et midagi oleks linnas lõhutud või määritud.

Meie Ungari sõbrad olid külalislahked ning järgmine samm on jätkuv koostöö - seetõttu edastasin linnapeale küllakutse tulla tuleval aastal Nõmme Kevadele.