Kõik, kes soovivad talgupäeval kaasa lüüa, saavad end osalejana kirja panna talguveebis aadressil www.teemeara.ee. Endiselt võib registreerida ka uusi talguid. Teeme Ära meeskond soovitab märkida talguveebi ka need talgud, mis toimuvad vahetult enne või pärast 4. mai talgupäeva.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liige Tarmo Tüür ütles, et tänavu on talguid registreeritud veelgi suurema innuga kui eelmisel aastal. «Just praegu on õige aeg teha tutvust Eestimaa tänavuse talgukaardiga ning mõelda ja otsustada, kuidas oma talgupäev sisustada.

Praegu jõuab veel ka ise talguid korraldada, kui tundub, et miski vajaks 4. mail ühist ärategemist,» selgitas Tüür ja lisas, et talgute kirjapanek talguveebi on avatud mai alguseni. Kultuuripärandi aasta toimkonda kuuluva muinsuskaitseameti arendusdirektori Tarvi Sitsi sõnul on sel aastal kultuurimälestiste korrastamise kõrval tähelepanu all teadmiste jagamine. «Hoopis teine tunne on korda teha selline paik, mille legende ja ajalugu tunned,» rääkis Sits. «Kui talgujuhid soovivad leida inimese, kes talgulistele konkreetsest mälestisest veidi räägiks, peaksid nad ühendust võtma oma maakonna muinsuskaitseinspektoriga.» Sits lisas, et kes talgupäevaks kedagi objekti tutvustama soovib, peab kiirustama - kõigi mälestiste juurde jutuvestjaid kindlasti ei jätku. Kui talgud on registreeritud, saab talgujuht ka spetsiaalse stardipaketi, mis aitab talgupäeva paremini ette valmistada.

Talgute stardipakett sisaldab praktilisi abivahendeid ning nõuandeid tegusa ja mõnusa talgupäeva korraldamiseks. Seal on esmaabitarbed, mõni paar töökindaid, värvipott, ehitus- ja aiapoe sooduskupong, CD-plaat «Talgulugude kogumik 2013», ajalehe Talguline värske number, teed, šokolaadi, peotäis kevadisi seemneid, talgukuulutused ja Talguhundi kleepsud, samuti kriisijuhend, hulk praktilisi nõuandeid ning häid soove. Teeme Ära talgupäev peetakse taas mai esimesel laupäeval, 4. mail, mil iga kogukond saab ise otsustada talgupäeva tööd ja tegemised. Teeme Ära talgupäeva meeskond ja Eesti Rahva Muuseum kutsuvad inimesi jätkuvalt talgulugusid jagama. Seda saab teha talguveebis aadressil http://www.teemeara.ee/ talgulood.