Mihklilaadale olid kauplema oodatud kõik, kes müüsid talutoitu, põllumajandus-, aia- ja metsasaadusi, talutehnikat, käsitööd ja muudki vajalikku.

Tänavune mihklilaat tundus varasematest mõnevõrra elavam ja enampakkuvam. Ilus ilm tõi kohale rohkesti müüjaid ja ostjaid, valikut oli palju ja laadamelu jätkus päris mitmeks tunniks.

Päeva värvikaimaks osaks kujunes hoidiste mess, mille vastu oli suur huvi. Hindamiseks toodi kokku ligi 40 erinevat hoidist, küll soolaseid, küll magusaid. Põhiliselt olid osalejad Väike-Maarja põllumeeste seltsist ja kohalikud perenaised, rohkem väljast tulijaid oli Uhtna Külaseltsist. Hoidiseid oli väga erinevaid - häid ja veel paremaid. Maitsjatel jätkus, mille vahel valida ja oli mõtlemist, millisele oma eelistus anda. Hoidiste laua ümber käis vilgas sagimine. Nii mõnigi maitsjaist sai hea ja erilise maitseelamuse kõrval ka mõne huvitava ja põneva retsepti kõrva taha panna. 

Kadri Kopso pakkus laadalistele ahjusooja karaskit. Foto: Ilve Tobreluts

Hoidiste messi tulemused Soolased hoidised:
I koht (väga ülekaalukalt) Liivi Uueni (Väike-Maarja Põllumeeste Selts) "Täku salat"
II koht Tiia Uutsalu (Väike-Maarja Põllumeeste Selts) "Punase kapsa salat" III koht Ubja Külaselts "Kukeseened"

Magusad hoidised:
I koht Rein Orupõld "Kodumaasikamustika moos"
II koht Ene Laev (Väike-Maarja Põllumeeste Selts) "Õunamoos"

Üllatus ehk Ohhoo hoidised:

I koht Ubja Külaselts "Rõõmusõõm"
II - III koht Liivi Uueni "Tomati moos"
II - III koht Tantsuselts Tarapita "Õuna- ingveri moos"
- Ubja Külaseltsi võidumoosi "Rõõmusõõm" valmistamisel kasutati õunu, sidrunikoort, mett ja röstitud päevalilleseemneid.
- Liivi Uueni "Täku salati" valmistamise õpetus: kilo tomatit ja sama palju erinevat värvi paprikaid, sibulat ning pool kilo küüslauku. Lisaks veel nii peen- kui terapipart, suhkrut, soola, sinepiseemneid, äädikat ja toiduõli.

Erinevate kartulisortide vahel valimisel tekib paljudel aeg-ajalt küsimusi, et millist kartulit omale maha panna või millist sorti talvekartuliks osta. Seetõttu tuli Heino Raidla mõttele panna talutoidupäeval maitsmiseks välja erinevaid kartulisorte, ka keedetult, mille seast saaks igaüks omale suupärase valida. Kartulisorte pakuti koos Jõgeva Sordiaretuse Instituudiga. Valikuvõimalusi oli päris palju ning maitsjaid ja hinnangu andjaid jätkus samuti.

Kokkuvõttes hinnati kolmeks kõige maitsvamaks kartulisordiks „Juku", „Maret" ja „Jõgeva Kollane". Kõik need on aretatud Jõgeva Sordiaretuse Instituudis.

Instituudi teadurid Aide Tsahkna ja Ilmar Polli esinesid talutoidupäeval kahel korral loenguga kartulikasvatusest, kartulihaigustest ja kartulisortidest.

Huvilisi kuulamas oli ja küllap said osalejad nii mõnedki nipid teada, mida edaspidi kartuli kasvatamise juures arvestada.

Kartul oli üheks töövahendiks ka laste töötoas, kus Tiia Uutsalu juhendamisel sai teha kartulitrükki. Lastele tegevust jätkus, näiteks valmistati vahtralehtedest roose, meisterdati tammetõrudest ning tehti muud põnevat.

Talutoidu õpitoas küpsetati Kadri Kopso eestvedamisel karaskit. Seda tehti kahel korral. Ahjusooja karaskit pakuti ka laadalistele - see oli maitsev suutäis!

Talutoidupäev on kindlasti üks selliseid üritusi, mida tasub edaspidigi korraldada. Miks mitte kaasata sellesse ettevõtmisse ka Väike-Maarja õppekeskus! Koostöös annab seda päeva kindlasti veel asjalikumaks ja huvipakkuvamaks muuta.

„Seltsimaja 100" talutoidupäev sai teoks põllumeeste seltsi, rahvamaja, tantsuseltsi Tarapita, Härmalõnga ja veel paljude osaliste ühisettevõtmisena. Palju tänu kõigile!