Millal, kust ja kuidas jõudis tänavatants Eestisse?

Raske on täpselt öelda, millal ja kust tänavatants meile jõudis, sest kindlasti oli huvilisi, kes hakkasid sellega omal algatusel tegelema, varem. Tänavatantsu nähti välismaa muusikavideotes ja filmides.

Eesti avalikkuse ette jõudis tänavatants esimest korda väidetavalt kaheksakümnendate lõpus, mil Tallinna linnahalli külastasid Moskvast pärit artistid, kes näitasid rahvale erinevaid tänavatantsustiile.

Eesti esimene hiphop tantsugrupp loodi 1993. aastal, ni meks sai 34U. Gruppi kuulus kolm noort eesti poissi, kellest ainukesena Joel Juht tegeleb tänaseni tänavatantsuga. Tema loodud on ka Eesti esimene tänavatantsukool JJ-Street Dance Company.

Miks on nimeks tänavatants, kui meie kliimas toimub harjutamine saalis ja ka võistlused on enamasti ruumides?

Tänavatants sai alguse New Yorgi tänavatel, kus noored olid harjunud vaba aega veetma tänavatel, hoovides, parkides.

Kokkusaamistel tantsiti ka erinevaid tantse, millest mitmed sündisid sealsamas tänaval. Nii sündis nimetus tänavatants, kuid see ei tähenda esinemise kohta, vaid tantsustiili.

Tänavatantse võib tantsida kus iganes, ka siseruumides, seda eriti meie kliimas. Nüüdseks on tänavatants levi nud üle maailma ning võitnud miljonite inimeste poolehoiu.

Kui palju on erinevaid tänavatantsustiile ja mille poolest need erinevad?

Erinevaid tänavatantsustiile on üpris palju. Põhilised neist on hiphop, locking, popping, breik, house, vogue ja krump, mis jagunevad omakorda veel alaliikideks. Nagu igal teisel tantsul, nii on ka igal tänavatantsustiilil omad põhisammud ning muusika, mille järgi tantsitakse.

Näiteks lockingut tantsides kasutatakse enamjaolt funk stiilis muusikat ja house'i tantsides house muusikat. Iga stiil on omamoodi lahe!

Milliseid tänavatantsustiile saab Keilas õppida?

Keilas saab õppida hiphoppi, lockingut ja breiki. Kindlasti tuleb proovida kõiki stiile, et aru saada, mis meeldib.

Kuivõrd eeldab tänavatants eelnevat tantsukogemust, rütmitunnetust, kehalisi võimeid?

Tänavatants ei nõua mitte mingisugust eelnevat tantsukogemust - kõik alustavad ju kusagilt! Selleks ongi treenerid, kes saavad seda kõike treeningutes õpetada. Ka rütmitunnetus ja kehalised võimed arenevad trenni tehes. Kõik on õpitav!

Kui vanalt võib tänavatantsuga alustada ja mis vanuses on soliidne lõpetada?

Vanuse piire kohe kindlasti ei ole! Kui on soov, siis pane muusika mängima ja puusad nõksuma! Meie JJ-Street tantsukoolis võtame vastu lapsi alates 6. eluaastast ning ülemine vanusepiir puudub. Sellest aastast toimuvad Keilas hiphop trennid ka täiskasvanutele. Seega kutsun kõiki, kelle hing on noor, saama ja jagama tantsust tulenevat postiivsust!

Kuidas ise jõudsite tänavatantsu juurde ja mida annab teile treeneritöö?

Olen tegelenud terve elu tantsimise ja spordiga. Enne tänavatantsu juurde jõudmist tegelesin 9 aastat akrobaatika ning võimlemisega. Ma ei oleks kunagi uskunud, et minu tee viib hiphopi ning muude tänavatantsustiilide juurde. Üks hetk tahtsin lihtsalt vaheldust ja midagi uut enda ellu. Alustasin siis, kui olin 15 ja tänaseks olen tänavatantsuga tegelenud 7 aastat.

Minu jaoks annab tants positiivsust ja energiat, mida tahan ka teiste inimestega jagada, ning treenerina on mul see võimalus olemas. Väga mõnus tunne on, kui pärast pikka ja väsitavat tööpäeva on mul võimalus anda inimestele energiat ning mõnusa enesetunde, et lahkudes on neil kõigil naeratused näol.

Lähemalt saab meie treeningutega tutvuda internetis www.jjstreet.ee või kirjutada mulle aadressil kerttu@ jjstreet.ee.
______________________________________

Keila Lehe küsimustele vastas 31-aastane Triin, nelja lapse ema, kes otsustas ka ise hiphopi treeningutel käima hakata.

Kuidas jõudsite tänavatantsu juurde?

Tänavatantsuni jõudsin läbi filmi, muusika ning oma tütre. Tänavatants on just selline tants, kus sa saad end totaalselt vabaks lasta, rütm vallutab sinu ja sa teed rütmiga mis tahad. Tantsida on super lahe ning tänavatantsu vaadata on sama lahe!

Mida tänavatants Teile annab?

Tänavatants annab mulle, mis kõige olulisem, oma tütrega ühise huvi tantsu vastu. Seejärel tulevad muud plussid: totaalne vaheldus argipäevale, võimalus nautida head muusikat, hea tantsukool parimate eeskujude õpetusel ja mõnus seltskond paaril päeval nädalas.

Millised on olnud varasemad kokkupuuted tantsuga?

Võib öelda, et need puuduvad. Koolis sai üht-teist proovitud, aga midagi kindlat ei olnud.