Suusalume puudumise tõttu tuli ligikaudu 70 kilomeetri pikkune võistlusdistants läbida jalgsi.

Erna seltsi presidendi Meelis Rätsepa sõnul paneb varajase stardiaja paika see, kust starditakse ja mispidi liigutakse. „Peame arvestama, et kõik võistkonnad saaksid lahinglaskmise teha valgel ajal, seda pole Eestis talvel just väga pikalt," selgitas Rätsep, kelle sõnul on korraldajatel nagu tavaliselt ette valmistatud 3 erinevat graafikut erinevateks ilmastikuoludeks - lumega, lumeta ning tuisuga võistluse läbiviimiseks.

Nagu ka varasemal kolmeteistkümnel korral tuli võistkondadel teadmisi ja oskusi rakendada nii esmaabiülesannete täitmisel, kui ka laskmises, kaardi tundmises, takistuste ja miinivälja ületamises. Täpset marsruuti ja distantsil olevaid lisaülesandeid võistluse huvides eelnevalt ei avaldatud, need jäid võistlejatele üllatuseks.

„Tänavust dessanti iseloomustasid väga raske maastik ning rasked ja kiirelt muutuvad ilmastikuolud. Distantsi läbimist takistas oluliselt suur kogus vett, mida jätkus kõikjale," rääkis Rätsep, lisades, et loodetavasti on järgmise aasta võistlus senisest rahvusvahelisem. Potentsiaalsete välisvõistkondade nimekiri on juba koostatud ja kutsed saadetakse laiali lähipäevil.

„Stardi ja finiši toomisega Sinimäe alevikku loodame militaarvõistlust propageerida ka nö tavakodanike hulgas," selgitas Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid, kelle sõnul võistluse sisu selle tõttu, et kaitseministeeriumi rahastus alates 2008. aastast kadus, kannatanud ei ole ja huvi võistluse vastu pole vähenenud.

Militaarvõistluse kavva kuuluv pärgade asetamise tseremoonia toimus Utria dessandi mälestuskivi juures laupäeval, kell kolm päeval ja tund aega hiljem autasustati Sinimäe Põhikoolis võistluse võitjaid.

Möödunud aastal võitis Utria dessandi Kaitseliidu Järva maleva I võistkond Vahipataljoni võistkonna ja Kaitseliidu Harju maleva II võistkonna ees. Kahekümne kahest startinud võistkonnast jõudis finišisse kaheksateist.

Esimest korda korraldasid Utria dessandi MTÜ Erna selts koostöös Vaivara vallaga 1999. aastal, mil esikoha saavutas Viru üksik-jalaväepataljoni teine võistkond.

Võistlus Utria dessant meenutab aastatetaguseid sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.

Utria dessandi mälestuskivi juures toimunud traditsioonilisele pärgade asetamise tseremooniale tulnuid tervitas Vaivara vallavanem Veikko Luhalaid


Võitjate autasustamine toimus võistluste staabis - Sinimäe Põhikoolis. Fotod: Raivo Reinbärk