Eesti Maaülikool korraldas 1.-6. klassidele põneva töötoa kohupiimast ning või valmistamisest. Teadustoas tehti valkude kalgendamise katse ja saadi teada, kuidas tehakse kohupiima tööstuslikul ning kuidas kodusel viisil. Mängiti kohupiimatehnoloogiat tutvustavat mängu ning saadi teada, mis protsessid toimuvad piimaga ja millest piim koosneb.

Samuti tutvustati väikestele huvilistele geomeetriliste kujundite kirevat maailma - kuidas panna kolmnurk õhus hõljuma, mis saab siis, kui Möbiuse leht ühelt poolt ära värvida, ning kas Keini pudel on ikka pudel.

Juba algklassides puututakse kokku tõsise teadusega

Põhikooli õpilased said teada, kuidas mõõta erinevaid kaugusi: linnulennult, kuninglikku kaugust, Manhattani kaugust jne.

Samuti sai töötoas teada, kuidas kasvavad puud, mismoodi mõjutab keskkond nende kasvu ning kuidas uuritakse puude abil ajalugu. Koos prooviti leida puu vanust, mõõta metsa ning uuriti metsloomade hambaid. Kõik huvilised said põhjalikke teadmisi kassinurru tähtsusest.

Teadlaste tähelepanu on köitnud kaslastele omane ainulaadne helifenomen - nurrumine ehk madalsageduslike helivõngete genereerimine. Kuna kassinurr on kestnud läbi arvukate kassipõlvkondade, peab selle jätkuval eksistentsil olema evolutsioonile vastupidav funktsioon. Uurijad usuvad, et eneseravi võib olla põhjus, miks nurrumine pole kadunud evolutsiooni minevikku. Missugustele tulemustele teadlased aga uurimustes on jõudnud, selgus just teadustoas.

Gümnaasiumiõpilased on töötubades juba profid

Gümnaasiumiõpilased said töötubades uusi teadmisi robootika, geenivaramu, Viimsi suusanõlva projekteerimise ning tablettide mõju kohta organismis.

Üks töötuba keskendus kaugusele ja selle uurimisele ning teine infrapunakiirguse ja selle tehnoloogilise kasutamise võimalustele päästetöödel.

Kõik töötoad olid rahvarohked ning kuna eestvedajad olid oma ala tõelised profid, siis pakkusid need tohutul hulgal uusi ja kasulikke teadmisi. Paljudel algklassiõpilastel olid kaasas ka vanemad ning nooremad koolieelikutest õedvennad, nii et tegemist oli lausa pereüritusega.

Teadlaste öö Viimsi Koolis on saanud toredaks ja oodatud traditsiooniks ning jätkub kindlasti ka tulevikus. Ürituste sarja korraldaja ja eestvedaja on Viimsi Kooli õpilasteaduse koordinaator Peeter Sipelgas.