Laagri asumisse kohviku rajamine oli üsna juhuslik. «Ostsime mõne aasta eest tühjalt ja kurvalt seisnud kunagise poemaja, et sinna teha kommitöökoda ja šokolaadiköök, sest ruumid, kus seni olime toimetanud, hakkasid kitsaks jääma. Lennukatele ideedele tõmbas kriipsu peale rõõmustav sündmus meie peres – poeg Kristjan lõpetas õpingud ja sai kokapaberid, temalt pärinebki kohviku idee,» rääkis Vello.

Vana Laagri kauplus oli nukras seisus, maja ehitati põhjalikult ümber ning Paplite ja Pärnade puiestee ristmikul avati endises poehoones kohvik 2011. aasta suvel. Asukoha järgi on kohvik ka oma nime saanud – TiPo tuleb nende puude ladinakeelsete nimetuste esitähtedest.

Vello Koosma sõnul oli kohvikuga alustamisel kõige keerukam spetsialistide leidmine. «Näiteks pagarit otsisime kaks kuud. Nüüd on meil prantslaste käe all koolituse saanud inimene, kes kasutab pagaritoodete valmistamiseks ehedat kodumaist toorainet. Toitlustuse poole eest vastutab poeg Kristjan oma professionaalse meeskonnaga.»

Kogukond on omaks võtnud

Vello Koosmale teeb rõõmu, et nii Laagri kui Nõmme elanikud on kohviku üles leidnud ning selle omaks võtnud nii söögikoha kui peopaigana. Hubast söögikohta külastab rohkelt kliente. «Päevas müüme erinevaid saiakesi ja pirukaid paarisaja ringis ning lõunat käib tööpäevadel söömas üle poole saja inimese,» räägib ta.

«Oleme soovinud saavutada naabruskonna elanikega aktiivseid suhteid. Tore on tunda naabrite toetavat kätt ettevõtmistes, mis ilma nende entusiasmita oleks jäänudki ainult mõtetesse. Kohvikul on aastaga välja kujunenud oma kindel klientuur ja mõned nendest on meile nagu peretuttavad, kelle abivalmidus ja heatahtlikkus hämmastab. Südame tegi soojaks, kui tähistasime juulis oma esimest sünnipäeva ning meie peolauda ehtisid kohalike laste valmistatud kaardid ja ümbruskonna aedades kasvatatud lilled,» sõnas Vello.

Vello Koosma päev algab pool viis hommikul. Esmalt kiirustab ta kommipoe šokolaadikööki, et valmistada ette päevane tööpõld. Seejärel võtab suuna TiPosse, et veenduda kohviku valmisolekus algavaks päevaks. Hulgaliselt igapäevaseid toimetusi mahub 15-tunnisesse tööpäeva. Vello sõnul on tal veidi idapärane arusaam ettevõtlusest. «Lojaalsed töötajad on edukalt toimivale ettevõttele väärtuseks, mida ei saa ületähtsustada, kuid siis peab ka ettevõte pingutama, et tasuda ja tunnustada seda tööd, mida iga töötaja teeb olenemata tema ametikohast. Meie firmas on aastaid olnud humoorikas arusaam: lahkutakse kahel juhul – kas lapsehoolduspuhkusele või pensionile,» rääkis Vello.