Nii otsustasidki mehed jõud ühendada ja kuna just samal ajal vabanes ka ruum Samati kõrval olevas majas, siis hakkas asi ilmet võtma. „Rendiks saadud ruumi ainus sissepääs tagauks oli lukus ja mina pidin ootamama ja ees paar tundi võtmetega saabuvat Keni. Siis meenus, et mul on autos betoonilõikur,“ räägib Laumets.

„Enne kui ma kohale jõudsin, oli Levol auk seina saetud,“ lõpetas Ken Kukkonen loo sellest, kuidas Sakurent enda kontorile sissepääsu sai.

Sisse pääseb sinna nüüd igal tööpäeval kella 9-17.30ni. Kokkuleppel saab tööriista kätte ka muul ajal, lubavad mehed ja annavad selleks puhuks telefoninumbri:56 200 606. Mis laenutuses olemas ja kui palju iga tööriista kasutamine maksab, seda saab järele vaadata firma kodulehelt sakurent.ee ning Facebookist Avant4rent.

Valikus on meestel üle 300 nimetuse tööriistu ja tarvikuid, alates akutrellidest rasketehnikani: puurimismasinad, torukeermestajad, lööktrellid, piigid, saed, aiatööriistad, aknapesumasin ja keemilise puhastusemasin, pinnasetihendajad, peakõik plaatimiseks vajalik, Avanti traktorid. Viimasele on Kukkoneni sõnul võimalik külge panna palju erinevaid lisasid. Saku tööriistarendil on esialgu olemas neist 8. Näiteks on võimalik selle pisitraktoriga ühendada segumasin.

Palju on tööriistu, mis töötavad akudel. Näiteks on Sakurendis olemas akuga naelapüstol, millega saab ära teha tööd, kuhu elekter ei ulatu või juhtmed ebamugavalt segavad, nagu katuse alla tuulekasti või majast kaugel asuva aia külge laudu kinnitada. Kui on aga vaja juhtmeid, siis palun, ka need on laenutuses olemas. „Meil on nii palju pikendusjuhtmeid, et need ulatuvad meie juurest vallamajja, nii et kui vallamajast peaks elekter lahkuma, siis saame seda generaatoriga juurde teha ja vallamajja saata. Generaator on meil ka olemas,“ lubab Kukkonen kelle sõnul puuduvad neil kaubagruppidest veel vaid krohvimisasjad. Peatselt tulevad laenutusse ka võsalõikur, lehepuhur ja samblaeemaldaja.

Kui soovitavat tööriista pole, siis see muretsetakse. Nii juhtus oksapurustajaga, mida üks laenutusse tulnud mees järgmisel päeval vajas. Mehed ütlesid laenutajale jah ning läksid ostsid tööriista ära. Nii see kogu järjest täieneb, vastavalt vajadustele.

Avanti pisitraktorile on võimalik külge panna sadu lisandeid, Sakurendil on neist olemas 8.

Sakurendi asutajate hinnangul on Sakus palju isetegijaid – nad ei võta suurt laenu ja ei lase ehitajatel korraga kõike valmis teha, vaid neile meeldib ise vaikselt nokitseda. „Tööriistarent on mõeldudki eelkõige neile, kes ehitavad vana ümber, renoveerivad midagi. Kui töötegemiseks läheb, on hea tulla ja küsida, milliste riistadega seda tööd kõige otstarbekam teha on, sest tehnika areneb nii kiiresti ning inimene ei pruugi teadagi, et mõni tööd lihtsustav vahend on välja mõeldud,“ lubab Kukkonen ehitajatele ka head nõu anda.

Spetsiifilisematest ja erilisematest masinatest on rendil olemas näiteks kuumtraadiga penoplastilõikur. „Mäletan, kuidas ma aastaid tagasi kodus käsisaega penoplasti parajaks lõikasin. Kogu ruum oli täis neid valgeid siia-sinna ringi liikuvaid palle, millega lapsel põnev mängida oli. Nii võib ka tööd teha ,aga ei pea, sest tänapäeval on välja mõeldud hulga tööriistu, millega on palju mugavam ja kiirem tööd teha,“ räägib Laumets.

„No saag ja haamer võiks endal kodus olla, aga tööriista, mis maksab pool Eesti keskmist palka ja mida kasutad vaid mõne korra, ei pea ju endale koju muretsema. Näiteks lasernivelliir maksab umbes 2500 eurot ja seda läheb vaja üsna harva, kuid see on väga praktiline tööriist.“

Kuigi ametlikult avas Sakurent oma uksed 8. juunil, leidsid mõned usinad ehitajad nad üles juba varem ning avamispäeval oli 15 seadet juba kasutuses ja seda ka juba väljapool valla piire. Rent tuleb abiks ka siis, kui talgulisi on oodata, sest kellel ikka on kodus mitu aiakäru ja labidat. Kajamaa kool laenutaski üheks nädalavahetuseks oma talgupäeva tarvis sõrghaamri, ämbreid, harju, redeli, tiigersae ja hulga tööd sai tehtud.

„Sellest Tehnika tänavast võiks kujuneda siin tehnika piirkond,“ ütles Ken Kukkonen.„Siia võiks tekkida kaubatänav või midagi sellist. Lähedal on Samat, Aiatehnika, Puumees.“