Selle aasta külapeo tegi veel erilisemaks oma lugu, mida silmas pidades oli koostatud kogu programm. Külapeo idee aluseks oli lapitekk, mis koosneb erinevatest tükkidest ehk lugudest. Iga osalev vald ja linn sai võimaluse kirjutadaõmmelda oma loo ning tuua see külapeole kaasa. Peo käigus õmmeldi erinevatest tükkidest kokku üks suur lugusid ja omavalitsusi ühendav tekk. Lapitekk kingiti Harjumaa muuseumile, kus see pannakse väljanäitusele.

Tabasalu parim

Traditsiooniliselt selgitati külade päeva raames välja üle valla küla, kelle kätte läks külapeo rändnui ning ühtlasi au korraldada järgmise aastaHarku valla külade päev. "Üle valla küla 2012" tiitli võitis kena edumaaga Tabasalu - palju õnne ja jaksu neile järgmise aasta peo korraldamisel! Teise koha saavutas Muraste küla ning kolmandaks jäi Vääna. Pingerida kujunes kolme spordivõistluse ning kolme loomingulise ala osavõtu punktiarvestuse tulemusel.

Külasportlaste võimekus selgitati välja nädal varem toimunud spordipäeval. Omavahel tuli võistelda noorte ja meeste jalgpallis ning võrkpallis. Sportlikku hasarti ning omavahelist sõprust oli edendama tulnud ka ka kaks naabrite võistkonda - jalgpallivõistlusel lõid kaasa Kiili ja Saku valla mehed.

Külade päeval võisteldi mälumängus, viievõistluses ning oksjonil. Oksjoni tulud lähevad puuetega laste suveürituse korraldamisfondi. Kõige suurem summa käidi välja Muraste Külaseltsi poolt oksjonile esitatud Piimapuki eest, mis läks uuele omanikule Saue vallast Koppelmaa külast 40eurose investeeringu tulemusel.

Tormituul ei seganud

Kahjuks ei saa öelda, et ilm oleks ürituse õnnestumisele kaasa aidanud - terve päeva tuiskas Muraste pankrannikul külapeo telkide vahel tõeline tormituul ning taevas oli ühtlaselt hall. Kuid nagu meie sõprusvallast Eurast külla tulnud Soome muusikud ütlesid: see eestlane on üks imelik inimene - hoolimata kestvast koerailmast olid kõik peolised naerul ja energiat täis.

Tuleb tõdeda, et kiire elutempo või muud kodused põhjused olid sel aastal tublisti hõrendanud osalejate ridu - külade võistlustel osalesid Tabasalu, Muraste, Vääna, Türisalu, Liikva ja Ilmandu küla esindused. Vääna-Jõesuu ei olnud küll esindatud spordivõistlustel, kuid oli pannud välja oma taiese oksjonile. Kiidusõnad kõigile tublidele osalejatele! Suur kummardus ka Muraste külaseltsi töökale ja vaprale meeskonnale, samuti tantsu-, laulu- ja pillirühmade programmijuhtidele!

Olgugi, et päike pääses vaid haruarva vihmamärga tantsuplatsi kuivatama, tuuleiilid olid aga püsti pandud telkide peale üsnagi kurjad - leidis iga külastaja omale tujutõstvat tegevust.

Vääna Külakoja naised õpetasid noortele ja vanadele näputööd, skaudid aga noortele elutarkusi. Suure külakoja telgi alla oli mahutanud ennast ka Nelja Valla Kogu koos Leader programmi kohalike juhtide Deiw Rahumäe ja Eva Pukiga. Nemad jagasid huvilistele õpetussõnu, kuidas projekte kirjutada ja Leader programmi nõudeid täita, et Euroopa Liidu raha taotleda.

Deiw Rahumägi: "Nõu küsiti üsnagi tavapärastele tegevustele - kuidas üht või teist külaseltside juurde rajada."

Et ka kaugemalt tulnud tahtsid kaunid olla, ei häbenetud sealsamas peoplatsil telgi all soenguid sättida. Kiili tantsrühma Kiili Keerulised tantsijale Helenile teeb soengut Laura, assisteerib Merike (foto all vasakul).

Põneva ekspositsiooniga (üleval vasakul) oli väljas Rannamõisa Laevaselts. Seltsi aktiivne liige Kristi Pitkänen õhutas jalaga lõõtsa sõtkudes ääsi all tuld, Margus Elme lasiaga vasaral üles-alla käia. Õhtuks lubas laeva ankru valmis saada. Kui mitte suurele laevale, siis paadile kindlasti. Oli uudistajaid, oli pärijaid. Kel uudistamisest jalg väsinud, võis istuda ja ansamel Tritonica esinemist nautida. Ka vallavanem Kaupo Rätsepp koos pisikese Laurettiga vaataskuulas rahulikult Tritonicu esinemist.

"Üritus on nii hästi korraldatud, et võin rahulikult ringi jalutada," kiitis Rätsepp korraldajaid. Väike Laurett isa süles ei olnud sugugi nii rahulik - väike käeke käis muusika taktis aina üles-alla, nagu tahaks koori juhatada...

Kohal olid teisedki vallajuhid. Kuigi ühinemisläbirääkimistest midagi välja ei tulnud, ei seganud see abivallavanem Erik Sandlal ja Saue vallavanemal Andres Laisal (all paremal) ühiste tulevikuplaanide pidamist.

Muraste külaseltsi telgis kutsus aga toomingapärjaga ehitud Kaire Taberland seltsiga liituma. Nägusa nooriku (üleval paremal), ehitud veel toomingapärjaga, kõne oli kutsuv. Külaseltsiga liitus perekond, kes on vaid aasta Murastes elanud, aga soovis edaspidiseltsi tegemistest osa saada ning sellesse oma panus anda.

Kaire Taberland: "Südame tegi eriti soojaks memmeke, kes meie loodetavasti peatselt ilmuvasse ajaloohõngulisse retseptiraamatusse "Muraste maitsed" oma pere lemmikretsepti kirjutas, ja see, kui soojalt ta oma perest ja traditsioonidest kõneles."

Muraste küla heategevusliku loterii fondi kogunes 106 eurot, millega toetatakse lasterikkaid peresid.

Külapeo juht Tarmo Lamp: "Olen ennegi suurüritusi juhtinud. Selle üritus eripäraks on seotus kodukohaga. Oma valla tunne. Kõik inimesed - olgu tegu siis korraldajate, esinejate või lihtsalt külastajatega, tunnevad ühtviisi - üritusel kaasa löömisega panustatakse kogukonna arengusse. See on võimas tunne."