Soera talumuuseumi ajalugu ulatub 200 aasta tagusesse aega ja nägime ka selliseid talus vajalikke tööriistu, mida enne näinud ei olnud, kuid mida ka tänapäeval kasutada võiks. Käisime ära ka Palupera kiriku juures, mis asub Kärdla kraatri serval, vaatasime bussialnast Helmerseni kivikülvi - suured kivid - kivi kivis kinni. Tahkuna Militaarmuuseumis oli välja kõik see, mida kasutati nii I kui ka II Ilmasõjas ning masinaid millega võiks kohe sõitma minna. Eelviimane peatus oli Ristna merekaubamaja. Kaubamajas on olemas kõik osakonnad - riietest toiduni, aga need on tulnud kõik merest. Viimaseks jalgsimatkaks jäi Vanajõeorg oma käänulisusega ning huvitavate taimedega, mis treppidest ülesse ja alla käimisega oli paljudele küll katsumuseks, kuid millega enamus siiski hakkama said.

Päev oli tihe, oli palju sõitu ja ka jalgsi käimist, aga kõik reisijad olid väga vaprad ja rõõmsat tuju jätkus päeva lõpuni. Suured tänud bussijuht Meelisele, kes meie soovidele alati vastu tuli, samuti Signele - ilma temata neid ekskursioone ei oleks ja muidugi Hiiumaa giidile. Hea giid annab ekskursioonile vähemalt poole selle õnnestumisest juurde. Tänud Varbla vallavalitsusele, et meie Saulepi piirkonna pensionäridele ikka veidi raha oma õhukesest kotist eraldab. See on alati suureks abiks.

Jätame lugejatele ka paar meie seltskonna jaoks huvitavat sõna mõistadada, mida Hiiumaal kuulsime ja nüüd ise teame - trampvan-ker, ots tömbiks, ots teravaks.

Kohtumiseni järgmisel aastal!