Tootmine laienes ka Männikul. 1957. aasta novembris alustas tööd ehitusmaterjalide tehas Männiku, mille üheks tsehhiks sai peagi Kvarts. Põhiliseks toodanguks oli silikaattellis, mida lisaks Kvartsi tsehhile valmistati nüüd ka uues Männiku ja Valdeku tsehhis. Aastas valmistati keskmiselt 150 miljonit tellist, millest osa veeti Eestist välja. 1958. aastal alustati silikaltsiitplokkide katsetootmisega. 1963. aastal anti käiku keskkatlamaja, samal aastal juurutati ruberoidi tootmine, 1972. aastal valmis kips-vaheseinaplaatide tsehh. 1. jaanuaril 1973 ühendati Männiku ja Silikaat üheks tootmiskoondiseks. See oli Nõmme esimene suurettevõte, töötajate arvuga üle 1800.

Eesti taasiseseisvumine kuulutas ka sotsialistliku suurtööstuse lõppu. Nüüd toodetakse silikaattelliseid vaid Valdeku tsehhis. Kunagise Silikaadi kohal on Järve Selver ja Kvartsi territooriumil Kaitseliidu Harju malev. Kadunud on ka Männiku katlamaja koos oma 63-meetrise korstnaga.

Aga tulgem tagasi meie loo alguse juurde. Mida me siis võime leida mööda Nõmmet jalutades? I maailmasõja eel ja ajal toodetud telliseid on kasutatud merekindluse mitme objekti ehitamisel: Liiva jaam ja veetorn, kunagised Pääsküla ja Nõmme-Kindluse jaamahoone, 1920.–1930. aastatest Nõmme ja Kivimäe jaamahoone ning muidugi 1939. aastal valminud Nõmme gümnaasiumi hoone, mille ehitusel kasutati rohkem kui 200 000 silikaattellist. Sõjajärgsetest aastatest meenub eelkõige Mustamäe suusahüppetorn, mille rajamise lugu on ilmunud ka Nõmme Sõnumites. Ning muidugi lugematu arv elamuid.

*Autor on olnud ka ise aastatel 1976–1981 Silikaadi töötaja.