Uuring annab Eesti kohalikele omavalitusustele olulist teavet, millele tuginedes kujundada kohalikku sotsiaal-ja tervisepoliitikat, arendada teenuseid ning prognoosida võimalikke tulevikus esilekerkivaid riske ja vajadusi. Analüütik lisas, et uuringu tulemusel on võimalik esile tuua nii maakondade vahelised kui ka maakonnasisesed erinevused.

Uuring viiakse postiküsitlusena läbi kõigis Eesti maakondades. Kokku küsitletakse 10 000 inimest vanuses 15–70 eluaastat. Elanikud on valimisse sattunud juhusliku valiku alusel rahvastikuregistrist. Vastamine on anonüümne ning kogutud andmeid kasutatakse ainult üldistatult.

„Uuringu õnnestumiseks on äärmiselt oluline, et iga inimene, kes ankeedi saab, sellele ka vastab,“ rõhutab Karl Viilmann. „Mida suurem on vastajate arv, seda põhjalikumalt kirjeldavad tulemused olukorda ja annavad kohalikele omavalitsustele otsuste langetamiseks vajaliku info. Küsimustikku täites saab igaüks kaasa rääkida oma linna või valla paremaks elukohaks muutmisel,“ lisas ta.

Paikkonna tervisemõjurite uuringu küsimustik koosneb kolmest suuremast osast: taustaandmed (sugu, vanus, elukoht jms), tervisekäitumine (terviseseisund, toitumine, alkoholi, tubaka, narkootikumide tarvitamine, kehaline aktiivsus jms) ning keskkonnast tulenevad tervisemõjurid (teenuste kättesaadavus, turvalisus, sotsiaalsed suhted nii lähedastega kui kogukonnas jms).

Uuringu on aidanud ette valmistada uuringu- ja konsultatsioonifirma Geomedia. Uuringu viib läbi turu-uuringufirma SaarPoll. Andmete kogumine kestab 18. aprillist kuni 22. maini ning uuringu esmased tulemused avaldatakse selle aasta lõpus.

Rapla maakonna omavalitsustest on juhuvalimiga küsitletutue hulka saanud Rapla, Käru, Järvakandi, Raikküla ja Kehtna vallad.

Paikkonna tervisemõjurite uuringu teostamist rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondi programmi „Tervislikke valikuid toetavad meetmed“ vahenditest.
__________________________________

Rapla valla osalus selles uuringus on kuldaväärt võimalus!

Kui Sina saad oma postkasti küsitluse, siis palun kindlasti võta see aeg ja vasta sellele. Küsitlusega on kaasas ka tagasisaatmise ümbrik. Tänu Sinule saab nii Rapla vald kui Rapla maakond väga vajalikku informatsiooni, et edasisi tervisealaseid tegevusi planeerida. Tänan Sind ette!

Alar Mutli, Rapla vallavanem