Trassi pikkuseks ennustatakse heale orienteerujale umbes 90 km, kuid loomulikult sõltub see  suuresti ka vastutegevusest ja võistkondade endi eksimustest.

Möödunud aasta mälestusretk oli varasematest karmim, võistlejad pidid lisaks rasketele ülesannetele trotsima ka külma ilma - öösel langes pakane kuni 31 miinuskraadini.

Rätsepa sõnul on Eesti talve ette prognoosida peaaegu võimatu. Seega on ette valmistatud erinevad trassi versioonid ning ka pikkused erinevate kliimatingimuste jaoks, valik nende vahel tehakse viimasel hetkel.

„Talvise võistluse organiseerimine on tunduvalt keerukam kui suvise oma," tõdes Erna Seltsi president. „Igal juhul loodan, et 16-18 jaanuar saab olema huvitav ja katsumusterohke nii võistlejatele kui korraldajatele. Tänan juba ette Vaivara valda ja Kaitseliitu hea koostöö eest selle võistluse korraldamisel!".

Möödunud aastal olid Utria dessandil võidukad Tartu kaitseliitlased, kellele järgnesid Pärnu kaitseliitlased ning kõrgema sõjakooli võistkond.

Esimest korda korraldasid Utria dessandi MTÜ Erna selts koostöös Vaivara vallaga 1999. aastal, mil esikoha saavutas Viru üksik-jalaväepataljoni teine võistkond.

Võistlus Utria dessant meenutab aastatetaguseid sündmusi, kui 1919. aasta 17. jaanuaril Eesti meredessantpataljoni 400 merejalaväelast ja Soome vabatahtlike pataljoni 600 võitlejat tegid Eesti mereväe alustelt eduka dessandi Utria randa. Dessandist osavõtnud etendasid olulist osa Narva vabastamisel ja punaväe riismetest puhastamisel.