Juba õige pea, juulikuu teisel pühapäeval toimub 12. korda traditsiooniline mõisapäev. Traditsioon on olnud ka toimumise päev - pühapäev, kuid etteruttavalt võin öelda, et järgnevatel aastatel tuleb selles osas ilmselt mõningaid muutusi, püüame leida sobilikuma, laupäeva, et pärast öötundidesse kulgevat pidu ei peaks muretsema tööle ruttamise pärast.

Mõisapäevad on aeg-ajalt kandnud ka erinevaid teemanimetusi, fookuses on olnud lapitehnikas õmblustööd ja vanale puule uue elu andmine. Seekord püüame esile tõsta meie rahvuslikke mustreid, rahvariideid, looduslikkust ja ehedust, nii materjalide kasutamises kui isetegemises... Loe täpsemalt mõisapäeva kavast või valla kodulehelt.

Naksitrallitamine Illukal

Augustis tuleb Illukale Nukuteater ja toob kaasa vahva Naksitrallide etenduse. Pärast seda, kui teatri juhid olid märtsikuus ETV hommikusaates Terevisioon välja hõiganud, et antagu teada toredatest kohtadest, kus teater pole siiani just sage külaline olnud, saatsingi kohe mitme esinemispaiga kirjelduse ja küllakutse omalt poolt teele. Illuka valiti sadadest variantidest üheks esinemispaigaks välja ja tänu sellele on meie kandi rahval võimalus kuulsate Naksitrallide tegemistest osa saada. Etenduse algus on kavandatud kl 12.00 ja see toimub õues.

Külakividest

Tähelepanelikumad külade elanikud on tähele pannud, et Kaidma, Rausvere-Vasavere, Ohakvere ja Edivere külakivid on saanud uue ja täpsema infoga plaadi. Seni oli plaatidel kirjas küla nimi ja arv 750, mis ju tegelikult eriti midagi ei öelnud. Nüüdsest on seal kirjas küla nimetusele lisaks ka esmamainimise aasta ajalooürikutes. Nii on kerge matemaatilise tehtega igal soovijal võimalik küla vanus välja arvutada. Lisaks värskenduskuuri läbi teinud kividele on kavas paigaldada sinna juurde ka tore-triibulised pingikesed, et teekäijail oleks kus jalgu puhata või külarahval kogunemise kohta märkida. Pingid saavad paikadesse mõisapäevaks või sellele järgneval nädalal.

Tore on seegi, et oma külade ajaloo algust märkiva kivi soovivad paigaldada ka Sootaguse ja Puhatu. Seal saab tseremoonia toimuma 18. augustil, kus küla aktiivsemate inimeste poolt kõlavad ka ettekanded ning mitmed esinemised. Ka Kurtna küla kivi on olemas ning ootab sobilikku aega ja kohta.

Külade esindusi oodatakse ka Ida-Virumaa Külade päevale, mis seekord toimub 4. augustil Pannjärvel ja on meie valla korraldada. Kena oleks, kui võtaksime osaleda. Täpsemalt jagab selle kohta teavet Valve Kollo ja peagi ilmub täpsem ajakava kodulehele.

Tunnustamisest

Illuka vallas on seni jagatud tunnusnimetusi: Hea Ema, Aasta Tegu/Aasta Tegija ja Elutöö Preemia. Nüüdsest on kavas lisada siia nimistusse ka Tore Isa ja Hea Vanaema/Vanaisa. Paar aastat on Eestis tähistatud septembrikuu teisel pühapäeval vanavanemate päeva, võtame meiegi oma armsaid esivanemaid märgata ja tunnustada. Selleks on kõigil aega terve eeloleva suve, et tutvuda vastava statuudiga (valla kodulehel www.illuka.ee) ning soovitud kandidaate tunnusnimetusele esitada. Esitamise tähtaeg on 17. august, k.a. Ka Toreda Isa kandidaatide üle võiks juba mõtisklema hakata, sest novembris toimuva isadepäeva paiku hakkab vallavalitsus ka sellist tunnustust jagama.

Igal juhul olete alati oodatud osalema, leidke igaüks omale sobiv teema ja sündmus ning lööge aktiivselt kaasa; ainult nii saame kultuurielu veelgi huvitavamaks ja meeleolukamaks muuta.