"Nii võib öelda küll. 70 kilomeetrit vee- ja 73 kilomeetrit kanalisatsioonitorusid on praktiliselt paigaldatud, 500 meetrit on veel ehk jäänud. Ja mõned üksikud liitumiskohad, kuhu suure tehnikaga ligi ei pääsenud," kõneleb objekti juhataja, Merko Ehitus Eesti AS projketijuht Peetre Laidma mõtlikult. Nagu käiks mõttes läbi kõik need kilomeetrid, kuhu torud maa alla said. Ja elaks veel läbi neid pingeid, mis sellise suure töö ja ettevõtmisega alati kaasnevad.

Veevärgiga liitumise võimalus on loodud 2520 kinnistule ehk teisisõnu - rohkem kui 2500 elamut või ühiskondlikku objekti saavad endale soovi korral tänapäevase veeja kanalisatsioonisüsteemi.

Suurupis käivitamisel olev reoveepuhasti on võimeline puhastama aga 10 000 inimese reovee bioloogiliselt sellisesse konditsiooni, et see on kõlbulik merre juhtimiseks.

Torutööd lõppevad

Kalender objektijuhi tööruumi seinal soojakus näitab oktoobrikuu keskpaika, 16. kuupäeva. Harku Valla Teataja trükitakse esmaspäeval, 21. oktoobril. Kas selleks ajaks on ka need viimased 500 meetrit toru maa alla saanud?

"Kui nüüd just lund või paduvihma ei hakka sadama, siis lõpetame järgmisel nädalal torutööd," on objektijuht kindel. "Jääb veel uute teekatete rajamine ja haljastus."

Kas ka nende töödega sel sügisel ühele poole jõutakse, selles objekti juht nii kindel pole. Kõik oleneb ilmast - lumele ju asfalti panna pole mõtet.

"Ka valdav osa suvilapiirkonna endisi kruusateid on freesasfaldist mustkatte saanud, ja kui vähegi võimalik, siis lõpetame ka teetööd veel sel sügisel," ütleb Peeter Laidma.

Aga mitte nii kindla häälega - sügisene ilm on heitlik. Suurematest asumisisestest teedest ootab mustkatet veel Metsavahi tee. Ja vastavatud Vääna-Jõesuu kooli esine lõik.

"Kooliesise tee peab hiljem viima mustkatte alla, sest seal on torustik rajatud tee kõrvale," kinnitab tööde juht. "Merko taastada jääb haljastus."

Kannatati ära

Teeäärte haljastusega plaanitakse jätkata siis, kui kõik teed katte alla saanud - pole ju haljastust mõtet lõpetada enne, kui suured masinad kitsastelt tänavatelt läinud. See saab olema järgmisel kevadel.

Nii et suve alguseks peaks olema kogu külas ka haljastus taastatud. Ja kõik kolm projekti - kokku 22,3 miljonit eurot maksev vee ja kanalisatsioonisüsteemi rajamine - on siis lõpetatud, kuigi lepingu järgi võiks töö kesta vähemalt aasta kauem, augustini 2015.

"Tahaksin kannatlikkuse eest tänada kõiki selle kandi inimesi - suvel oli meil 35 brigaadi peal, töö käis korraga kuni 40 erinevas kohas, liiklus oli tugevasti häiritud. Rahu oli rikutud, aga inimesed kannatasid välja - isegi paepinnase lõhkumine hüdrovasarate poolt kannatati ära," tänab töödejuhataja Peeter Laidma kohalikke elanikke.

Tänuks on nüüd rahu ja vaikus juba järgmisest suvest. Millal tuleb aga suurim tänu elanikele, kes müriseva ja kõmiseva suve ära kannatasid - kuna jõuab puhas vesi kraanidesse?

"Kui torustik on paigas, siis järgneb pesu ja puhasti katsetus. Aga aasta lõpuks, järgmise alguseks peaks puhas vesi kõigil liitunutel majas olema," ütleb Laidma.


Toimetus palus kommentaari ka töö tellijalt, vallale kuuluvalt osaühingult Strantum.

AARE VAALMAA
OÜ Strantum juhataja

Tellija on töövõtjatega rahul, töid teostati oluliselt kiiremini, kui lepingutes ette nähtud. Torustikud on rajatud vastavalt projektile ja kehtivatele nõuetele ning ehitusjärelevalve spetsialistide poolt üle vaadatud. Aiandusühistute siseteed on taastatud ja nende seisukord on valdavalt parem kui enne projekti algust.

Hetkel on liitumiseks tehnilised tingimused väljastatud 280 kinnistuomanikule, aga potentsiaalseid liitujaid lisandub tõusvas tempos. Reaalselt saavad kinnistud liituda siis, kui Suurupi reoveepuhasti on käivitatud ja reovee saab kinnistutelt ära juhtida. Vääna-Jõesuu kooli esine tee taastatakse hiljemalt oktoobri lõpuks.


Tööde käigus:

  • paigaldati 70 kilomeetrit puhta vee torustikku ja 73 kilomeetrit kanalisatsioonitorustikku;
  • rajati kolm pumbajaama ja üks reovee puhasti, mis on arvestatud 10 000 elaniku teenindamiseks;
  • ehitati välja 2520 liitumiskohta kinnistutele;
  • mustkatte sai 65 kilomeetrit asulasiseseid teid.
  • Kogu töö maksumus on 22,3 miljonit eurot