Siiski loodab ehitaja objekti tellijale ehk valla vee-ettevõttele Strantum üle anda rohkem kui aasta varem, torustike ehitus on plaanis lõpetada 2013. aasta lõpuks ja teede ning haljastuse lõplik taastamine jääb 2014 suvesse. Sellepärast on ka tehnikat ja töömehi sellel objektil ehk rohkemgi kui keskmisel seda tüüpi ehitusel.

Peeter Laidma: "Oleme vallajuhtidega küsimust arutanud ja olnud ühiselt seda meelt, et üritame ehitada korraga rohkem tehnikat ja tööjõudu rakendades - nii on elanikel küll hetkel natuke ebamugavam, halveneb juurdepääs kodudele, ka on müra ja tolmu rohkem - aga kõik see lõpeb ka varem."

Praegu paigaldatakse küll veel torusid - see töö tahetakse lõpetada aasta lõpuks - aga paljudes kohtades käivad juba ka tänavate ning ehituse käigus lõhutud objektide taastamistööd.

"Meil on ehituseelne olukord filmitud, selle ka taastame. Mitmel pool oleme elanike soovidele vastu tulles asendanud kruusakatte freesasfaldist kattega, see tolmab vähem," kinnitab Peeter Laidma.

Väljapoole kinnistu piire ebaseaduslikult istutatud puid-põõsaid, mis ehitusega kannatada said, taastama ega kompenseerima ei hakata. Küll taastatakse aga kannatada saanud aed, mõnele kinnistule on rajatud koguni uus piire, kinnitab Peeter Laidma.

Ühe ebameeldiva aja peavad Metsavahi tänava kandi elanikud augustis veel üle elama - siis hakkab Eesti Energia ehitama alajaama. Mis moodi selles kandis sellel ajal liiklus kulgema hakkab, on projektijuhi kinnitusel alles otsustamisel.

"Inimestel palume ka taastamistööde puhul kannatlikkust - oleme ju pool aastat ehitanud, mõne nädalaga seda ei taasta. Aga südasuveks peaks lõhutud teed ja üleskaevatud mururibad taastatud olema," ütleb Peeter Laidma.

Viimasena taastatakse peatänavad - näiteks Metsavahi tee ja Hiie tee ja muud mitut ühistut teenindavad teed. Seda tehakse siis, kui ehitajate raske tehnika neil teedel enam igapäevaselt ei liigu.

Seniks palub ehitaja aga kõigil Vääna-Jõesuu koduomanikelt kannatust. Peatselt kodudesse jõudva puhta vee ja kanalisatsioonitrasside nimel.

"Vääna-Jõesuu jõuab nüüd keskajast kaasaega," muheleb Vassili Melnitšuk labidaga tee äärt siludes. Ehitaja on kõik korralikult teinud - endise tolmava tee asemel on nüüd mustkate - aga majaomaniku arvates saab alati natuke paremini. Mees on Vääna-Jõesuuga seotud olnud rohkem kui veerand sajandit, tuli siia suvilat ehitama juba siis, kui selles paigas alles mets lokkas. "Veevärk ja kanalisatsioon - eks need tähenda ka kinnisvara kallinemist," arvab majaomanik.