Töö algab aprillis-mais

Scandec Ehitus OÜ juhatuse liige ja projektijuht Aivo Raud hindab koostööd Harku vallaga konstruktiivseks ja siiraks. "Arvestades veel töötavat hoonet, planeeritakse tegevust nii, et see häiriks võimalikult vähesel määral hoone kasutajaid," täpsustas ta tööplaane.

Ehitusega alustatakse aprillis-mais. Esmalt asutakse tööle mõisahoone keldritega ning seejärel tornide ja katusega. Juulis, kui kool ja lasteaed on suvepuhkusele läinud, alustatakse kogu hoone restaureerimistöödega. Harku valla arendus- ja haldusosakonna juhi Nele Nõu sõnul oli ehitusettevõtete huvi Vääna Mõisakooli restaureerimise hanke vastu väga suur.

"Riigihangete registrist võtsid hankedokumendid välja 28 ehitusettevõtet, mis teeb sellest ühe viimasel ajal enim huvi tekitanud hanke Harku vallas," ütles Nele Nõu. Hankemenetluse käigus esitati õigeaegselt 12 pakkumust. Kõik pakkujad kvalifitseerusid ja kõigi pakkujate pakkumused tunnistati hankedokumentides esitatud tingimustele vastavateks.

Lähtudes hankedokumentides sätestatud hindamiskriteeriumitest, kuulutati hanke võitjaks kõige soodsama hinnaga pakkumuse tegija. Kõrgeim esitatud pakkumine oli summas 2 373 994 eurot.

Mõisakool aastast 1920

Vääna külas asuv ajalooline mõisahoone tegutseb Vääna mõisakoolina, kus on kuue klassiga algkool ning kaks lasteaiarühma.

Hoones on kool väheste vaheaegadega töötanud alates aastast 1920 ning hoone on arhitektuurimälestisena riikliku kaitse all.

Käesoleva projekti raames restaureeritakse väärtuslikku arhitektuuripärandit säilitades ja esile tuues ning ainult äärmiselt vajalikke ning diskreetseid muudatusi tehes senisest parem, maksimaalselt kooli ja lasteaia vajadusi arvestav tervik. Et hoone kunstiline väärtus on suur, arvestatakse osade ruumide kasutusvõimalusega kultuuriürituste läbiviimisel, seda koolivälisel ajal ja koolitööd segamata.

Vääna mõisakooli restaureerimist toetatakse Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) finantsmehhanismi 2009-2014 programmist "Mõisakoolid - säilitamine läbi kasutamise". Vääna Mõisakooli lapsed hakkavad õppima ehitustööde perioodil 2014 augustiks valmivas Muraste koolimajas.

Õppeaastaks 2015/2016 on kooli restaureerimistööd lõppenud ning Vääna Mõisakooli lapsed alustavad õpingutega taas oma ajaloolises koolihoones.
_______________________________________________

Vääna mõisa infopäev

• Kõik Vääna mõisakooli käekäigust huvitatud inimesed on oodatud infopäevale "Vääna mõisa lugu", mis toimub 23. aprillil kell 15.00-16.30 Vääna mõisas.

• Vääna mõisa kui ajalooliselt väärtusliku kultuuripärandit tutvustavad Harku vallavanem Kaupo Rätsepp ja Vääna Mõisakooli direktor Gled-Airiin Saarso.

• Projektiplaane, restaureerimistööde ajakava ja oodatavaid tulemusi tutvustab Harku vallavalitsuse arendus- ja haldusosakonna juhataja Nele Nõu.

• Vääna mõisa visioonist avatud kogukonnakeskuse, kultuuri- ja turismiobjektina annab ülevaate Harku vallavalitsuse arendusspetsialist Rando Lai.

• Huvitavamaid episoode ja muusikapalasid Vääna mõisa loost esitavad kooli õpilased õpetajate Katrin Järvlepa ja Anne Änilase juhendamisel.

• NB! Sündmusel osalemine on eelregistreerimisega. Palun teata enda osavõtust hiljemalt 15. aprilliks e-posti aadressil rando.lai@harku.ee või telefonil 606 3830.