Kokku on ehituse maksumuseks 2,26 miljonit eurot, millest Euroopa Liidu Regionaalareng fond eraldab 1,9 miljonit ja Eesti riik ülejäänu ehk 15% kogu rahast."

Selle raha eest kerkib Vääna- Jõesuu külla 5 pereelamut, igas ehitatavas majas kaks kahetoalist ja kaheksa ühetoalist korterit. Igas hoones on ka avar köök ja suur elutuba, lisaks omaette ruum tegevusjuhendajale.

Kõige moodsam kodu

Viljar Laidvee: "Igas hoones hakkab elama üksteist hoolealust, Vääna-Viti Kodu peale kokku 55 vaimupuudega asukat, kes toimetulekuks abi vajavad. Vääna-Viti Kodu on üheteistkümnes hooldekodu, mis Eestisse Euroopa Liidu käesoleval eelarveperioodil ehitatud on."

Varasemalt on hooldekodud valminud Viljandimaal Viljandi linna ja Saarepeedi valda Karulasse, Kehrasse, Tapale, Vändrasse, Uuemõisa külla Läänemaal, Sinimägedesse Ida-Virumaal, Türil ja Kodijärvele Tartumaal. Kõiki neid hooldekodusid haldab Hoolekande Teenuste AS.

Viljar Laidvee: "Vääna- Jõesuus on küll üks hooldekodu, Vääna Viti mõisas asuv Noortekodu (kuigi hoolekande asutuse nimi on ajaloolise jäänukina Noortekodu, elavad seal ikkagi täiskasvanud vaimupuudega inimesed - toim.), aga see sulgemisele ei kuulu.

Vääna Viti Kodu tuleb lisaks." Et see hooldekompleks on kõige hiljem projekteeritud, siis ehitatakse see ka kõige moodsam. Viljar Laidvee kinnitusel on kõik majad maaküttega, kogu hooldekodu territoorium varustatud turvakaameratega, sissepääs majadesse võimalik ainult läbi biomeetrilise ehk lihtsamalt öeldes sõrmejälgi lugeda oskava valvesüsteemi.

"Et Vääna-Viti Kodu elanikel tegevust oleks, rajatakse hooldekodusse ka ilu- ja köögiviljaaed, kus igal elanikul on siis hooldada oma lapike," kinnitab Viljar Laidvee.

Ehitaja, OÜ Nordlin Ehitus, alustas töödega 20. novembril läinud aastal. Nüüdseks on viiel majal seinad püsti, valmistutakse sarikapeoks.

Lõplikult peaks kogu viiest majast koosnev moodne kompleks valmis saama ja tellijale üle antama 5. augustil.

Kolimine septembris

Valmis saamine tähendab seda, et lisaks hoonetele on rajatud ka kogu taristu - paigaldatud vee- ja kanalisatsioonitorud ning elektri- ja sidekaablid. Ka kiire internet. Viimaseks tööks on haljastus.

Ehituse projektijuht Marek Truumaa: "Iga päev on objektil väljas 30 töömeest, lisaks alltöövõtjad. Praegu oleme töödega graafikus, isegi natukene ees. Kindlasti anname objekti õigel ajal üle."

Kui palju aga hooldekodus koht maksma hakkab? Viljar Laidvee: "Siin on kahesuguseid kohti. Riigieelarveliste kohtade eest hoolealused ei tasu, riik maksab koha eest 200 kuni 227 eurot kuus.

Olenevalt sellest, kas hoolealune elab ühe- või kahetoalises korteris. Riigieelarve väline koht maksab aga 700-725 eurot. Selle peab tasuma kas hoolealune ise või lähedased."

Vääna-Viti Kodu ootab esimesi asukaid septembris 2013. Uus hooldekodu loob ka 17 uut töökohta.
_______________________________________________________

TIIA SPITSÕN
valla sotsiaal- ja tervishoiu osakonna juhataja

See, et riik rajab Euroopa Liidu rahadega Harku valla territooriumile looduskaunisse piirkonda hooldekodu poolesajale inimesele, valda ega valla elanikke otseselt ei puuduta.

Kuna Vääna-Viti Kodu hakkab kuuluma riigile, siis saavad sinna hoolitsust vajavad inimesed ka läbi riikliku suunamise.

On igati tervitatav, et riik loob võimalused, kuhu teatud abivajadusega inimesed hooldusele paigutada. Kui peaks juhtuma, et kellelgi Harku valla elanike lähedastest tekib vajadus sellise sotsiaalse teenuse järgi, siis on positiivne, kui see on oma päriskodu ja sugulaste-sõprade lähedal. Ja ega endist hooldekodu veel uue valmides likvideerita.

Antud hooldekodu laiendus annab võimaluse saada tööd Harku valla inimestele oma kodu läheduses.