Randade puhtuse-teemalised arvamusavaldused võtab kõige paremini kokku järgmine kommentar: "Ilusam rand on see, kus armas kaaskodanik ei ole lõket sussitanud või grillimisaluselt söed rõõmsalt maha puistanud, samuti kõikvõimalikku pakendirämpsu ning kilekotte maha jätnud, laste mahajäetud plastmassmänguasjad, loomulikult hulgaliselt suitsukonisid, pudelikorke jne, kuid sellist randa enam polegi, välja arvatud mõni harv, kus veel keegi rämpsukülvajate tagant koristab.

Haisva adru tekkimine on looduslik protsess ja kunagi rannaelanikud tassisid kõik adru oma põllumaale ja mitte sellepärast, et rannas haisu poleks, vaid adru on suurepärane looduslik väetis, eriti köögiviljade kasvatamiseks.

Tekkinud on uus põlvkond täiesti süüdimatuid noori inimesi koos oma lastega, kellel pidevalt näppude vahelt midagi maha pudeneb ning kes oma ümbruse oskavad kiiresti ära lagastada, et seejärel otsida ja nõuda ikka uut ja puhast."

Toome välja kahel või enamal korral mainitud rannad:

+ Lugejad soovitavad:
Tamula järve rand 12
Nõva rand 7
Narva-Jõesuu rand 6
Kauksi rand ja Peipsi-äärsed rannad 6
Ida-Virumaa rannad 3
Matsirand 3
Võsu rand 3
Roosta rand Noarootsis 3
Pikakari 2
Pärnu rand 2
Valgerand 2
Tõrvanina rand 2
Kabli rand 2
Järve 2
Vääna-Jõesu rand 2
Mändjala 2
Toila rand 2
Laulasmaa rand 2
Kaleste 2
Luidja Hiiumaal 2

- Lugejad ei soovita:
Harku järve rand 4
Pirita rand 4
Pärnu rand 4
Tallinna ja selle ümbruse rannad 3
Paralepa rand 2
Laulasmaa rand 2
Stroomi rand 2
rand Russalka juures 2
Kassari 2

Erandina lisame ka ühel korral mainimist leidnud ranna: "Abielurand on kõige jubedam. Alguses võib olla isegi talutav, aga mida aeg edasi, seda hullem."