Proua Laidoneri retseptid pole üleliia lihtsad ega ka kaelamurdvalt keerulised. Tõsi, tänapäeval võib olla raske hankida kitse- ja põdrakonte, vasikakopsu, veisesaba, jõevähki või faasanit, kuid hea tahtmise korral pole midagi võimatut.

Veisesaba supp

3 veisesaba, 4 l vett, 1 väike porgand, 1/2 väikest petersellijuurt,1/6 sellerijuurt, 1/3 pastinaaki, 1 klaas portveini, 2 sl jahu, 2 sl võid.

Pane veisesabad ööpäevaks külma vette seisma, vaheta vett vähemalt 4 korda. Tõsta sabad potti ja vala neile peale puhas külm vesi. Lase keema. Keemise ajal riisu vahukulbiga pinnale kerkinud vaht. Pane puljongipotile küpsetuspaberist kaas peale ja keeda 4 tundi, lisades aeg-ajalt vett. Seejärel lisa hakitud juurviljad ja 1/2 klaasi portveini ning keeda veel tund aega. Kurna puljong läbi sõela. Eemalda liha kontide küljest.

Prae jahu pannil. 4 minuti pärast lisa jahule või ja prae seni, kuni segu muutub kergelt pruunikaks ja on tunda pähklilõhna. Lisa ülejäänud portvein ja puljong. Aja keema. Maitsesta soola, värske pipra ja sidruniviiluga. Serveerimisel pane supitaldrikule põhja liha ja vala supp peale.

Röstitud rukkileib küüslauguvõiga

Prae rukkileivaviilud rafineerimata päevalilleõlis. Lase potis või keema ja riisu vaht. Lase võil nõrguda läbi puhta köögirätiku. Sega võisse peeneks hakitud küüslauku, paprikat või mädarõigast, peterselli, musta pipart ja murulauku.

Haugi- ja siiapirukas Hollandi kastmega

Täidis: 5 sl võid, 5 sl jahu, 1/2 klaasi valget kuiva veini, 1 klaas kalapuljongit, 1/2 klaasi vahukoort, 1 suur tükk porrulaugu valget osa, 1 haugifilee, 2 siiafileed, tilli, soola, valget pipart.

Peenemate luude purustamiseks lase haugifilee läbi hakklihamasina. Lõika siiafilee kuubikuteks. Haki porrulauk poolrõngasteks. Sulata paksu põhjaga potis või, lisa jahu ja prae tasasel tulel 5 minutit. Lisa valge vein ja sega korralikult, lisa kalaluudest valmistatud puljong ja sega korralikult läbi. Kui kaste läheb keema ja hakkab paksenema, lisa vahukoor. Keeda 3–4 minutit ja lisa porrulauk. Keeda veel 5 minutit ja maitsesta. Lisa kala ja sega kõik läbi. Tõsta pott tulelt ära, maitsesta vajadusel veel ja lisa till (värske või konserveeritud).

Muretaigen: 50 g võid, 2 muna, 1 klaas paksu hapukoort, 3 klaasijahu, 1 tl soola.

Sega koostisained omavahel läbi, tõsta 1/4 taignast kõrvale ning rulli ülejäänud osa ära. Suru rullitud taigen võiga määritud vormi ja kata taigen täielikult fooliumiga. Taigna paisumise vältimiseks aseta fooliumile kuivatatud herneid, riisi või ube. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit. Võta ahjust välja, jahuta. Tõsta täidis taignale, teeülejäänud taignast kaas peale, määri pealt munakollase ja vee seguga ning küpseta ahjus 30 minutit, kuni kaas on küpsenud. Jahuta ja tükelda või serveeri kuumana tervelt.

Hollandi kaste: 1 sl valge veini äädikat, 4 sl vett, 1 tl valget pipart,4 munakollast, 200 g võid, poole sidruni mahl, soola.

Sega potis äädikas, vesi ja purustatud valge pipar. Aja keema ning jahuta seejärel maha. Sulata või, kuid ära lase keema. Lisa äädikavette munakollased ning soojenda segu tasasel tulel pidevalt ja hoolikalt vispliga segades 6–8 minutit. Kui munad muutuvad paksuks vahuks, lisa sulatatud või, segu samal ajal vispliga segades. Maitsesta soola ja sidrunimahlaga.

Apelsini- ja konjakipuding

Puding: 3 klaasi kartulitärklist, 1 klaas vahukoort, 100 g võid, 6 muna,1/2 klaasi suhkrut, 6 apelsini, 1/2 klaasi konjakit või brändit.

Riivi apelsinidelt koor, vältides valget ja kibedat osa. Pressi apelsinidest mahl välja ja keeda seda koos suhkruga seni, kuni alles on jäänud umbes ühe klaasi jagumahla. Sega kartulitärklis potis vahukoore, või ja keedetud apelsinimahlaga. Keeda tasasel tule kuni segu hakkab paksenema. Jahuta maha, lisa riivitud apelsinikoor ning vispelda ükshaaval sisse munakollased. Lisa konjak. Vahusta munavalged ning sega vaht mahlasegusse. Määri küpsetusvorm võiga ning puista peale rohket suhkrut. Vala täidis vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 20–30 minutit. Serveeri värske apelsiniviilude või karamellikastmega.

Karamellikaste: 1 klaas suhkrut , 1 klaas vahukoort, 4 sl konjakit või brändit.

Sulata ja pruunista suhkrus kuivas potis. Lisa vahukoor ja keeda segades, kuni kaste pakseneb. Lisa brändi ja jahuta.