Nagu ikka, on ajal kombeks kiirustada. Kevadest sai suvi ja oligi viimane aeg startida. Noortega vesteldes ja silmas pidades meie vallas noortele mõeldud ringide tegevust, tekkis plaan tutvustada suvelõpuüritusel sügisel alustavate ringide tegevust. Algas läbirääkimiste pidamise, kutsete saatmise ja helistamiste aeg. Pidime tõdema, et suvel ei tegele keegi sügise peale mõtlemisega, suvi on aeg puhkamiseks.

Nagu vanasõnagi ütleb, et ega küsija suu pihta lööda. Uue hooga alustasime septembris, käiku läksid kõik kontaktid, isiklikud tuttavad, heade sõprade soovitused ja septembrikuu lõppu planeeritud üritus hakkas kuju võtma. Algsest ideest - korraldada noortele terve pikk päev midagi harivat, lõbusat ja huvitavat - me ei loobunud.

Pikk päev startis juba varahommikul, mil Väike-Maarja vanas seltsimajas said paika sätitud lauad- toolid töötubade tarvis. Esmalt oli vaja leida mõnusad kohad küünetehnikule, juuksurile, maalitoa jaoks, lauamängude mängimiseks, kohviku pidamiseks ja noortekeskuseks. Ülessättimist vajas helitehnika taustamuusika jaoks ning juba saabusid esimesed töötubade eestvedajad ja lapsed. Alguses tundus, et rahvast on nagu vähevõitu, aga on ju vanale eestlasele omane tõde, et alguses ei saa vedama ja pärast on raske pidama saada. Päeva peale astus majast läbi ka lapsevanemaid. Oli neid, kes olid tulnud oma lapse ülesastumist vaatama ja ka neid, kes rõõmsalt töötubades kaasa lõid. Suured ning katkematud järjekorrad olid juuksuri ja küünetehniku juures, ka kaartide ja käepaelte valmistamine oli populaarne.

Maalituba ja lauamängude nurgake nautisid oma rahulikku toimetamist, mis oli ka hea, sest siis sai töötoa eestvedaja lapsi nõustada ja aidata.

Jõudis kätte õhtuste sündmuste aeg. Tasapisi saabusid külla meie sõbrad Rakke noortekeskusest ja Laekvere noortetoast, ka kohalikke noori tuli rohkesti.

Suursündmuseks olid õhtul saabuvad külalised ja disko. Juba tund enne esimese tuntud külalise - Liina Vahteri - saabumist seisid noored seltsimaja koridoris troppis ja hetkel, mil meie staar saabus, meenutas seltsimaja fuajee vaid fi lmidest nähtut - kilkamist ja ovatsioone jagus staari vääriliselt. Kohtumine Liinaga läks vapustavalt. 

Luisa Värk väikeste fännidega

Esineja rääkis oma kujunemisloost, oma õpingutest enne ja nüüd, õpilasvahetusest Taanis, oma tööst juuksurina, oma hobidest ja ühiskondlikest kohustustest - kes palju teeb, see palju jõuab. Noored võtsid külalise tormiliselt vastu, tehti palju fännipilte ja küsiti autogramme.

Juba saabuski teine kauge külaline - Luisa Värk, kes oli samuti tulnud noortega kohtuma, oma tegemistest rääkima. Ta on küll täiskohaga ema, aga jõuab laulda, näidelda, fi rmat pidada.

Lõpetuseks olid tal varuks ka mõned tuntud ja mõned vähem tuntud laulud. Esimese „Kodulaulu", laulsid kõik noored kaasa. Ei pääsenud Luisagi autogrammide kirjutamisest ja piltide tegemisest.

Kumbki külaline sai kingituseks temast meie oma maalitoa juhendaja Pireti joonistatud portree.

Lõpuks saabus aeg tantsida Tallinnast saabunud DJ Aare Laanmetsa plaadikeerutamise saatel.

Kui pidu läbi ja aeg kokkuvõtteid teha, võisime tõdeda, et kogu üritus läks korda. Vana seltsimaja oli täis nooruslikku elevust, töötubades jagus tegevust kogu päevaks, esinejad andsid oma panuse suure lustiga, noortekohvikus toimetasid parimad müüjad ja kaupa jätkus peo lõpuminutiteni. Päeva käis nautimas ca 200 noort.

Hea oli tõdeda, et kõik noored, kes olid tulnud meie üritusest osa saama, käitusid hästi ja olid mõnusad - nendega ja nende pärast tasub pingutada. See päev oli üks neist päevadest, mille pärast mina noorsootööd teen ja seda suurima rõõmuga.

Suur tänu teile:
Eve Malmberg - kaunid küüned nii noorele kui väga noorele
Sandra Kullas - soengud ja meik igaks juhtumiks
Piret Valdna - maalid sahtlisse ja seinale
Egne Liivalaid - nobedad näpud ja väledad jalad
Andreas Jõesaar - lauamängud.ee Anneli Kalamäe ja tema tantsurahvas - liikumises on vaid puhas rõõm Kalev Kodzis - helitehnika
Kalev Pärtelpoeg - lahke pererahvas
Taisi Tiimus - noortekohvik ja piletid
Dely Kroll - piletid
Lisette Kaselo - noortekohvik ja piletid
Anet Veia - piletid Väike-Maarja Õppekeskus - maitsvad küpsetised noortekohvikusse
Liina Vahter - juuksur, näitleja, noorpoliitik, üliõpilane, ääretult vahetu ja mõnus inimene
Luisa Värk - ema, muusik, karjäärinaine - andekas laulja
Aare Laanmets - DJ
Kõik lapsevanemad ja noored, kes selle päeva tõeliselt nauditavaks ja mõnusaks tegid.