Nüüd on käes uus ajajärk, aastasse 2011 jagus hulk uusi ja põnevaid tegemisi, aga ka vanu ning populaarseid üritusi.

Jaanuaris jätkus noorte päästealase ringi tegevus, mis sai alguse 2010. aasta oktoobris. Ringi eesmärk on jagada noortele erinevaid päästealaseid teadmisi, tutvustada erinevaid asutusi ja nende tegemisi nagu politsei, maanteeamet, tuletõrje, kiirabi. Oluline on saada aimu esmaabi andmisest, käitumisest looduses, sõbra aitamisest keerulises situatsioonis, jne.

Aasta algus on tavaliselt erinevate projektide kirjutamise aeg. Juba veebruaris oli vaja esitada taotlus Keskonna Investeeringute Keskusele (KIK), et küsida toetust noorte suvisel koolivaheajal toimuva töö- ja puhkelaagri korraldamise tarvis. Märtsis-aprillis avanes noortekeskusel võimalus raha taotlemiseks Lääne-Viru maavalitsuse kaudu. Noortekeskus esitas kolm projekti, millede abil oli plaan pakkuda noortele uusi arendavaid tegevusi ja pidada mais noortekeskuse suur sünnipäevapidu. Samuti esitasime taotluse Eesti Noorsootöökeskusele (ENTK), et ikka ja jälle korraldada noortele huvitav ja arendav töö- ja puhkelaager. Nagu ikka on aeg ootajale pikk, ent pingutused kandsid vilja ja noortekeskus sai erinevate projektide abiga kokku ca 7070 eurot.

Märtsikuusse jäi ka valla uue asutuse moodustamine, 2. märtsist on ole-mas Väike-Maarja Valla Noortekeskus. Uus asutus loodi eesmärgiga, et oleks parem koordineerida kogu valla noortega tehtavat tööd, koostööd erinevate valla asutuste vahel. Laiendada võimalust raha taotlemiseks erinevatest fondidest, jne.

Samal ajal jätkusid tavapärased noortekeskuse sisesed tegevused, noortekeskuses toimusid iganädalased meisterdamise päevad, lauamängude võistlused, on võimalus kuulata muusikat, vaadata televiisorit, lugeda uudiseid arvutist, saada kokku sõpradega, jne.

Rahaliste võimaluste avardumisega, tekkisid suurepärased võimalused tegeleda nn „potipõllumajandusega": istutasime ringi kõik oma olemasolevad toalilled, soetasime rõdutaimi, milledega kaunistasime noortekeskuse ukseesise väikese rõdu. Maikuus pidasime noortekeskuse 10. tegutsemisaasta peo Ebavere vabaõhulaval. Meid ja meie külalisi rõõmustas kaks ansamblit, Fantaasia Kundast, meie omad andekad noormehed ansamblist MeidOn4, tantsutüdrukud Sõmeru noortekeskusest, õhtut juhtis Ilja Golomb Uhtna noortekeskusest. Meil olid külas suurepärased sõbrad Rakke noortekeskusest. Õhtusse jagus lusti, naeru ja mitmesuguseid tegevusi, toimusid mängud, tortide valmistamise võistlus, kõik tordid söödi loomulikult ka ära, sai tantsitud ja omavahel mõnusasti aega veedetud. Külaliste arv küll üle saja ei küündinud aga noorte enda korraldatud pidu, tegi rõõmu kõigile osalejaile.

Maikuus osalesid noorsootöötajad Lääne-Virumaa noorsootöötajate kahepäevasel ametivõistlusel, kust tuldi tagasi kohustusega, korraldada 2012. aastal noorsootöötajate ametivõistlus Väike-Maarjas.

Suvine koolivaheaeg algas kohe esimesest vabast päevast noorte töö- ja puhkelaagriga. Väike-Maarja vald on oma noortele korraldanud töölaagrit juba 1996. aastast, seega kokku 15 aastat. Sel aastal osales laagri erinevates ettevõtmistes ca 80 noort. Noored olid laagri jooksul hõivatud erinevate heakorratöödega, koristasid Väike-Maarja aleviku haljasalasid ning tegutsesid Väike-Maarja valla kolmel kalmistul, taastasid sepisaedu ja -riste Väike-Maarja kirikaias, aitasid kaasa Avanduse mõisahoone tühjaks kolimisele, jne. Preemiaks sõideti kaheks päevaks Hiiumaad avastama. Hiiumaal võtsid meid vastu paljud noorte- ja huvikeskused, ilus loodus, lahked inimesed.

Septembrist alustasid tööd kaks käsitööringi, ühe ringi tegevuseks on viltimise õppimine, mille tulemusena valmivad nii ehted, kingitused kui lemmikloomad. Teise ringi õppetunnid on andnud võimaluse õppida valmistama ehteid traadist ja pärlitest.

Septembrikuus viisime läbi esmakordselt heategevusliku täika, kus märksõnaks „vaheta!". Noored said võimaluse tühjendada oma kappe, sahtleid, riiuleid mittevajalikest asjadest, millised teistele aga võivad olla väga vajalikud.

Oktoobrist jätkus taas noorte päästealaring, kus abilisteks juba vanad tuttavad politseist, maanteeametist, aga ka päästekoolist ja kiirabist.

Kõikide tegevuste vahele jäi sel aastal veel üks suur ettevõtmine. Väike-Maarja vald osales Eesti Noorsootöökeskuse (ENTK) poolt korraldatud pilootprojektis „Noorsootöö kvaliteedihindamine". Projektiga tehti algust juba varakevadel, kui toimusid koolitused sisehindajatele, kestis läbi suve, mil toimus sisehindamisprotsess vallas. Erinevatel, noortega tegelevatel elualadel töötavad inimesed, pidid hindama Väike-Maarja vallas noortega tehtavat tööd. Oluline on märkida, et iga inimest, kes töötab noorega tööst ja koolist vabal ajal, mõistetakse selle projekti raames noorsootöötajana ja tehtavat tööd -noorsootööks. Üheks raskemaks kogu protsessi ajal osutus küsitluste läbiviimine noorte, lapsevanemate ja noorsootöötajate seas. Sügiseks sai siiski läbi viidud nii küsitlused, kui sisehindamised. Sisehindamise töögrupiga läbiti konsensuskoosolekud, grupi liikmetel oli oluline saada kokkuleppele hinnete osas, millised pandi tehtavale noorsootööle meie vallas. Novembris külastasid meid noorsootöökvaliteedi väliseksperdid, kes kontrollisid sisehindajate tehtud tööd ja võrdlesid seda tegeliku olukorraga. Eksperdid tegid meie vallas tööd terve pika päeva, millest paraku jäi kõikide noorsootööd tegevate asutuste külastamiseks aega väheks. Külastati Väike-Maarja noortekeskust, rahvamaja, muusikakooli, gümnaasiumi ja spordihoonet. Õhtuks tegid väliseksperdid sisehindajatele ja valla esindajatele tehtud tööst väikese kokkuvõtte, kus selgus, et olime enda vastu karmid olnud. Väliseksperdid hindasid valla panust noorsootöösse kõrgemalt kui seda sisehindajad olid teinud. Meie valla tugevustena nähti muusikakooli, panust erinevatesse spordialastesse ettevõtmistesse, gümnaasiumi ja õppekeskuse toimimist ühtse struktuurina ja palju muud. Tähtsamate parandusettepanekutena võiks mainida, noorte vajaduste ülevallist kaardistamist, kogu valla noorsootöö arengukava ja sellest tulenevalt noorsootöö tegevuskava koostamist, noorte küsitluste regulaarset teostamist ja noortele info edastamise välja töötamist.

Sellest sügisest on meie tegevusega liitunud ka Väike-Maarja kiriku juures tegutsev noorteaktiiv, kes on noortekeskuses korraldanud ja korraldamas erinevaid kohtumisõhtuid. Esimesel korral kohtusime tütarlaste ansambliga Loovus ja Avispea kirikuõpetajaga Eerek Preisfreundiga. Rääkisime teemadel väärtus, väärtuskasvatus, väärtuslikuks olemine. Teisel korral elu võimalikkusest Eestis välismaalase silmade läbi ja jõulude pidamisest, siis kui väljas 35 soojakraadi. Külaliseks Eestis elav ja töötav Isa Miguel Angel Arata Rosenthal, kes tulnud Eestisse Tshiilist.

Noortekeskuse tegevused ei piirdu üksnes meie ruumidega. Oleme kaasa löönud Pandivere päevade üritustes, jaanipäeval, rahvamaja korraldatud üritusel „Laps liikluses", töötubadega algkoolimajas toimunud ööbimisel, jne.

Oleme alati valmis tegema koostööd ja aitama, kui meie abi vajatakse.

Tänaseks on meie noortekeskus ilus, valge, soe, rõõmsavärviline. Oleme avatud kõikidele noortele, kes vanuses 7-26. Meid on avastanud suur hulk peresid, kes on oma laste sünnipäevad pidanud noortekeskuse ruumides, aastasse 2011 on neid jagunud 43.

Tule ja veeda aega meie ruumides! Oled oodatud!

Noortekeskus tänab kõiki toetajaid ja heategijaid. Eriline tänu Väike-Maarja vallavalitsusele, kes on meile ikka nõu ja jõuga toeks olnud. Täname ka oma häid naabreid Väike-Maarja lasteaeda ja Väike-Maarja raamatukogu, kellega me ühist katust ja õue jagame. Suured tänud Väike-Maarja õppekeskusele ja Väike-Maarja gümnaasiumile, kellega meil jagada ühised noored. Täname Ebavere ervisespordikeskust ja Väike-Maarja rahvamaja rõõmsate ühistegemiste eest.

Jõuluhõngulised tänud ka kõikidele ettevõtetele ja äridele meeldiva koostöö eest!

Kauneid jõule, imelist vana-aasta lõppu ning huvitavat uut aastat!