Jānis Cimze oli alates 1839. aastast Liivimaa kihelkonnakooli-õpetajate ja köstrite seminari pikaajaline juht, kelle käe all õppisid nii eesti kui ka läti rahvusest õpilased. Eestlastest olid tuntumad Carl Robert Jakobson, Aleksander Kunileid, Aleksander Läte ning Hans Einer, kellest said rahvusliku ärkamisaja suurkujud. Läti kuulsatest kultuuritegelastest õppisid Cimze seminaris näiteks Kārlis Baumanis, Auseklis, Indrikis Zīle, Apsīšu Jēkabs ja Pēteris Hincenbergs.

Cimze haridus- ja kultuuriline pärand on mõjutanud nii Eesti kui ka Läti ajalugu ja teda peetakse lausa Baltimaade koorilaulutraditsiooni peamiseks rajajaks ning Eesti esimese üldlaulupeo üheks isaks.

Kaksiklinn Valga-Valka kutsub kõiki 31. mail osa saama meie ühisest Liivimaa laulupeost „Cimze kood", kus üheskoos kõlavad ligi kaks tuhat häält Eestist ja Lätist. Sündmusele annavad professionaalset kaalu Eesti Kontsert ja Läti Kontsert - esmaettekandele tuleb Valga Linnavalitsuse tellitud Renè Eespere oratoorium „Ante Lucem", mille esitavad Eesti Rahvusmeeskoor, Eesti Kaitseväe orkester, Rahvusooperi Estonia solist Renè Soom ja Läti Rahvusooperi solist Ilona Bagele, dirigeerib kolonelleitnant Peeter Saan. Esmaettekandele tuleb ka luuletaja Jānis Petersi luuletsükkel „Cimzes stunda" („Cimze tund"), millele on muusika kirjutanud silmapaistvad Läti heliloojad Raimonds Pauls, Selga Mence ja Mārtiņš Brauns, esitab Laulu- ja tantsupeo Suure muusikaauhinna võitnud Läti Kultuuriakadeemia segakoor „Sõla".

 „Laulupeo nimi - Cimze kood - on sümboolne võti, millega pääseda ligi meie minevikukogemustele, mälestustele, läbi raskuste elus hoitud ja põlvest põlve edasi kantud traditsioonidele ning teadmistele, seega kogu meie olemuslikkusele ja väärtuslikkusele," sõnas laulupeo režissöör Aivars Ikšelis.

Liivimaa laulupeol esinevad Valga linna ja Valka kihelkonna, Valgamaa ja Vidzeme piirkonna koorid ning külaliskoorid kaugemalt.