Enne vastava loa väljastamist või mittenõustumist peab Keskkonnaamet küsima kohaliku omavalitsuse arvamust. Seda arvamust saab anda volikogu. 27.11. 2013 saabus Puurmani valda kiri koos lisamaterjalidega, kus Keskkonnamet soovib valla seisukohta eelnõule, milles keeldutakse OÜ KTM Vara kaevandusloa väljastamisest.

Peamiseks põhjuseks on riigihuvi puudumine ja piisava arvu avatud maardlate olemasolu lähima 50 km raadiuses.

Vallavanem ja volikogu esimees otsustasid, et enne kui antud teema läheb volikogu istungile arvamuse andmiseks, tuleb põhjalikumalt tutvuda ümbruskonnas tegutsevate karjääridega ja kuulata erinevate osapoolte kogemusi. Selleks otsustati teha jaanuaris väljasõit Pajusi valda Sopimetsa karjääri, kuid see jäi ilmastikust tulenevatel põhjustel ära (algselt liigne vesi ja seejärel suur külm). Pärast läbirääkimisi õnnestus korraldada karjääri külastus 13. veebruaril ja sedapuhku Pajusi valda Otisaare karjääri, mis on ümbruskonna suurimaid ja asub 400-500 meetri kaugusel Kalana külast ja Pajus vallamajast.

Külastusele olid palutud nii volikoguliikmed kui külaelanike esindajad. Tutvuti karjääri tööga, vaadati lõhkamist ja räägiti Pajusi vallavanema ja abivallavanemaga.

Kohtumise lühikokkuvõte oleks, et karjäär ei ole Kalana külale ja sealsele põhjaveele kahjulikku mõju avaldanud. Pajusi valla seisukohast on tegu olulise ettevõtmisega, mis on aidanud valla eelarvet suurendada ja kohalikel inimestel väga soodsalt oma taluteid korrastada.

17.02 toimus ka vallavolikogu maa- ja keskkonnakomisjoni koosolek, kus otsustati, et lõpliku arvamuse väljakujundamise õigus jääb volikoguistungile ning otsustati ette valmistada kaks erinevat seisukohta istungil hääletamiseks -

1) mitte nõustuda Keskkonnaameti eelnõuga ja esitada vastav seletuskiri;

2) Keskkonnaameti eelnõuga nõustumine (kaevandusluba mitte väljastada). 20.02.2014 toimunud volikogu istungil pandi esmalt hääletusele esimene variant, mis kogus kohal olnud 9 volikoguliikme seast 7 poolthäält ja 2 vastuhäält.

Seega oli volikogu otsus langetatud - mitte nõustuda Keskkonnaameti eelnõuga. Puurmani volikogu arvamus pole Keskkonnaametile kohustuslik.

Amet võib jääda oma eelnõule kindlaks ja kaevandusluba mitte väljastada.

Kaevanduse kahjuks räägib fakt, et tegevus toimub allpool põhjavee piiri. See võib kaasa tuua teatud veerežiimi muutusi, eriti just salvkaevude omanikele, kelle majapidamised asuvad karjääri vahetus läheduses. Nii maa- ja keskkonnakomisjoni istungil kui ka volikogus kinnitati, et juhul kui kaevandusluba Keskkonnaameti poolt väljastatakse, on valla kohustus seista oma elanike heaolu eest ja aidata igakülgselt kaasa tekkivate probleemide lahendamisele - näiteks kiire reageerimine ja abi uute kaevude rajamisel, kui peaks kellelgi probleeme tekkima.

Kõik keskkonnaga seotud probleemid on põhjalikult kirjeldatud keskkonnamõjude strateegilise hindamise aruandes.

Võimalikul kaevandusel on mitmeid positiivseid külgi.

1. Täiendav tulu valla eelarvesse vähemalt 50 000 eurot aastas, mida on võimalik suunata kohalikesse teedesse ja ka Pikknurme piirkonna elanike heaolu tõstmiseks.

2. Karjääri lähedus annab võimaluse nii kohalikel elanikel kui vallal saada senisest soodsamalt materjali teede paremaks muutmiseks.

3. Karjäär loob vähemalt 5-6 uut töökohta. Karjäärini viiv tee asfalteeritakse ja kohalike elanike tarbeks rajatakse kergliiklustee karjääriga seotud Pikknurme-Umbusi teeosa juurde.

Ükski otsus, kus on mitmeid eriarvamusi, ei tule väga kergekäeliselt. Nüüdsest on kogu protsess Keskkonnaameti ja kaevanduse arendaja kätes. Kui Keskkonnaamet otsustab karjääri avamiseks luba mitte anda, siis pannaksegi kogu protsess seisma ja ilmselt saab alguse kohtutee Keskkonnameti ja arendaja vahel. Kui aga tuleb Keskkonnaametilt jaatav vastus, siis algab tihe koostöö valla ja arendaja vahel, et leppida kokku tingimustes, mis puudutavad elanikkonda.

Mõistame Pikknurme elanike muresid seoses kaevanduse rajamisega ja teeme omalt poolt kõik, et Pikknurme elanike elukeskkond ei halvene, vaid paraneb. Anname omalt poolt kindla lubaduse, et Puurmani vallavolikogu ja vallavalitsus seisavad selle eest kogu hingega. Hoiame teid toimuvaga kursis ja leiame üheskoos lahendused tekkivatele ohtudele.

Aare Järvik
Volikogu esimees

Rauno Kuus
Vallavanem