Suur meediakära elektri vabaturu ümber lisab lisapin­geid veel. Oodatav elektrihinna tõus, selle tegeliku suurenemise teadmatus, kogemuste puudus elektri vabaturul kauplemises on kodutarbija hirmu veelgi suurendanud. Siin annab peagi vastuse aeg. Loodan, et üle 20% elektriarved siiski ei kasva.

Piirkonna elujõu üheks näi­tajaks on tehtavad investeerin­gud. Aastaid on investeeringud meie piirkonnas ettevõtlusesse ikka väga suured olnud. Ka sellel aastal teeb suure investee­ringu a/s Risti Agro, kes ehi­tab Käsukonda sisuliselt uue veisekasvatuse kompleksi, mis võimaldab veiste arvu suuren­damist tuhande peani. Imavere Saeveskil valmis järeltööstuses kolmas uus tootmishoone. Jala­metsa ja Tammeküla maaparan­dusühistute plaaniliste töödega on samuti pihta hakatud. Kor­rastatud kuivendussüsteemid ja teed peaksid piirkonna atrak­tiivsust ja ilmet oluliselt tõstma.

Imavere küla elanikud, kes saavad toasooja Imavere Soo­jusest on kindlasti mures, mil­liseks kujuneb toasooja hind uuel aastal. Hind on püsinud muutumatult juba kolm aastat. Samal ajal on kõikide kütuselii­kide hinnad suurenenud. Nii, et hinna tõus on sisuliselt parata­matus. Täna kehtestab soojuse müügihinna Konkurentsiamet. Soojatootja on uue hinna taot­luse esitanud, milliseks kooskõ­lastatud hind kujuneb, selgub ilmselt aasta lõpuks. Positiivse uudisena tuleb kindlasti märki­da, et Imavere Soojus on saanud Keskkonnainvesteeringute Kes­kusest abiraha soojatrasside re­noveerimiseks. Toetuse summa on 69695 eurot, millele teist sa­mapalju lisab soojatootja. Tras­sidest soojakao vähendamine on üheks eelduseks soojahinna stabiilsuse tagamisel. Töödega loodetakse alustada kohe pärast kütteperioodi lõppu.

Teise suure investeeringuna oli järgmiseks aastaks kavanda­tud Imavere küla ühisveevärgi-ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimine. Kahjuks osutusid riigihankes ettevõtjate poolt tehtud pakkumused liialt kõrgeks ning hange tuli tunnis­tada ebaõnnestunuks. Kalline­mine võrreldes plaanilisega oli ligikaudu 160 %-ti. Mida annab uus vähendatud mahtudega ku­jul riigihange, selgub juba uuel aastal.

Väiksematest investeeringu­test nii ettevõtlusesse kui ka te­gevustesse andis põgusa ülevaate oktoobrikuu vallalehes abival­lavanem Anneli Siimussaar. Täna tahaks kiita kogu meie kogukonda, kes väga usinalt ja ka tulemuslikult erinevatesse meetmetesse ning fondidesse projekte kirjutavad ja saadud abiraha näol meie piirkonna elu oluliselt elavdavad.

Investeeringuid elamuehi­tusse pole piirkonnas jätkuvalt tehtud. Loogiliselt peaks va­jadus üürikorterite järele suur olema. Meil on Imavere külas üle 500 töökoha, kellest vaid kolmandiku moodustavad val­la elanikud. Regionaalpoliitikas otsime lahendusi, kuidas tagada noorte tööle ja elamaasumist maal. Üürikorterite olemasolu oleks Imaveres ilmselt üheks lahendiks. Senine arusaam ela­mufondi omandivormist peab muutuma.

Kuidas on aastaga läinud meie kogukonnal? Aasta al­guses elas vallas 971 inimest. Tänase päeva seisuga on rah­vaarv jäänud täpselt samaks. Viiekümne inimese lahkumine vallast erinevatel põhjustel näi­tab, et inimeste ränne on ikka suur. Suurt rõõmu valmistab viimastel aastatel sündimuste kasv. Eelmisel aastal sündis val­las 18 last, sellel aastal novembri lõpuks 13 poissi, tüdrukut. Suur sündimus on täitnud meie laste­aia kõik kolm rühma. Sisuliselt vabu kohti ei ole. Lähipäevil tä­histab kool oma 185 sünnipäe­va. Sellel õppeaastal õpib koolis 81 last. Seda ei olegi vähe, kuid normaalse õppetöö korraldami­seks oleks vaja taas jõuda 100 õppurini. Viimaste aastate po­sitiivne sündimus annab selleks igatahes hea eelduse. Nüüd peab kogukond näitama, milline on piirkonna potentsiaal, milliseid teenuseid suudame kohapeal pakkuda. Kas kohapeal leidub tasuvat, huvitavat tööd? Kas noortel on iseseisva elu alusta­miseks elamispinda?

Mitte vähe tähtis pole vaba aja tegevuste mitmekesisus. Viimastel aastatel valminud spordirajatised pakkuvad häid võimalusi sportimiseks. Aasta tegude hulka tuleb kirjutada edusammud spordis. Valdade suvemängudel väikevaldade ar­vestuses kolmandast kohast Pai­kusel on varasemalt olnud juttu. Jalgpallimeeskonna Imavere Forss loomine, komplekteeri­mine ja igati edukas esinemine Eesti meistrivõistluste IV liigas on eriti märkimisväärne. Tuua uue jalgpalliväljaku äärde oma mänge vaatama üle 60 pealtvaa­taja- see on väärt tegu. Usun, et eestvedajate Alari ja Martini tegevus väärib tõsist tunnustust. See on üks tegevus, mis seob noori mehi oma kodukohaga.

Kindlasti tahaks kiita kõi­ki sotsiaalvaldkonnas tegutse­vaid inimesi: sotsiaalkomisjoni, päevakeskust, eraldi Liia Viksi. Teie sihikindel töö kannab vilja. Suhteliselt väikese rahaga olete teinud palju. Me oleme jõudnud paljude abivajajateni, kellest se­nini sisuliselt aimugi polnud. Meie eelmise aasta „Aasta tegu" - sotsiaalmaja elab oma täis­väärtuslikku elu. Elanike rahul­olu näitab objekti olulisust.

Väga palju huvitavaid üritu­si mahtus mööduvasse aastasse, nii koolis, lasteaias, rahvamajas, noorsootöös, külaseltsides, Ees­ti Piimandusmuuseumis. Oleks ainult aega ja jätkuks huvilisi.

Esmapilgul nii tagasihoid­likust aastast saaks kokku kir­jutada terve raamatu. Valla haldusvõimekuse 41 koht 226 omavalitsuse seas on täitunud sisuga. Imavere mail elab aktiiv­ne, toimekas, kokkuhoidev ja hooliv kogukond.

Kaunist advendiaega ja te­gusat uut aastat!