Südant tulebki valutada mitmete asjade pärast, sest tendents, et maa jääb tühjaks ja tormatakse linna poole, toimib tugevalt. Eks me kõik püüa rajada paremat homset ning oma valla patriootidena ajada siin oma asja just niimoodi, nagu igaüks meist seda suudab, tahab ja võimeline on.

Tublisid inimesi on meie vallas palju, kõik kutsutud said sel päeval tänatud ja heade sõnadega üle külvatud. Meelespidamine ja märkamine on sõnapaar, mis iga inimese südame soojaks teeb ja pai tegemine innustab. „Täna tunnustame me oma valla parimaid poegi ja tütreid.

Nimetatud inimesed on kui vundamendikivid ja nende tegevusest saavad eeskuju ja tunnustust kõik teised," sõnas vallavalitsuse avalike suhete nõunik Aet Reinhold enne tunnustamistseremoonia algust.

Märjamaa valla aukodaniku tiitli koos Maarjaristi I klassi kuldristiga, millega kaasneb preemia 1000 eurot pälvis 50 aastat Märjamaal arstina töötanud doktor Tiiu-Liia Knaps. Ta oli siiralt õnnelik tunnustuse üle ja sõnas: „Ma olen lihtne inimene ja teinud 50 aastat ühte ja sama tööd. Vahetunud on vaid riigikord ja majad."

Maarjaristi II klassi hõberisti said Agu Raadik, Elju Riismaa, Eevi Jaago ja Maie Kusmin, juriidilisele isikule antava teeneteplaadi pälvis OÜ Kuuda Hooldekodu. Kõik said tunnistuse ja rahalise preemia 500 eurot.

Maarjaristi ja teeneteplaadi omanikud tegid sissekande valla auraamatusse. Kõik nad said kingiks värskelt trükist tulnud TEA kirjastuse entsüklopeedia „Eesti Vabariik. Maa. Rahvas. Kultuur". Lisaks pärjati lillede, tänukirja ja Rapla maakonna kalendriga vallakodanikke, taidluskollektiive ja vallale au toonud sportlasi. Selles loetelus oli 38 nime.

 „Tänan, kes mind esitasid! Tänan vallavalitsust ja volikogu, kes mu kandidatuuri auväärse tunnustuse saamiseks kinnitas.

Tänan sädeinimesi ja valla külavanemaid, sest selle hõbedase risti sära peaks helkima ka nende silmades. Olen tänulik nendele toredatele inimestele, kellega koos me valla külavanemate ühenduse käima lükkasime. On olnud ilusaid ja raskeid aegu. Raskeim minule oli isiklikult Haimre kooli sulgemine, sest lihtsalt pole lapsi!"

Vastne hõberisti omanik rääkis, et algul mõlkus tal peas mõte jagada preemiaraha külavanemate ühendusele, kuid pika mõtisklemise järel otsustas ta panustada selle Haimre pargis tiigile silla ehitamiseks.

Vaheldumisi tänukirjade kätteandmisega andsid väikese kontserdi Märjamaa muusikakooli õpilased, lõõtsanaised, Sipa segarühm Kaareke ja igal aastal kohal olev Raivo Piirisalu puhkpilliorkester, et alati au auväärsetele vallakodanikele tušši mängida. Väike orkester lõi piduliku meeleolu juba enne tähtsaid kõnesid ning autasustamist.

Sellel aastal oli kodumaa sünnipäevapeol kuidagi eriti väärikas olla ja tunne oli uhkem kui muidu. Vana grammofon vanade plaatidega, mis tõi kuuldavale ajaloohõngulist muusikat, mõjus kuidagi seletamatult...

Lendlevad pääsuksed lava lae all tekitasid tunde, et hää on olla eestlane, ma tahan olla siin ja just praegu, siin on mu kodu, siin on mu koht! Arvan, et minu mõttega nõustuvad paljud.

Vabariigi sünnipäevale kohaselt tervitati üksteist ning õhtu lõppes tantsuga ansambli „Igihaljas seitse" saatel.

Fotol: Esireas keskel aukodaniku tiitli ja Maarjaristi I klassi kuldristi pälvinud Tiiu-Liia Knaps, temast vasakul ja paremal Maarjaristi II klassi kuldristi saanud Agu Raadik, Eevi Jaago, Elju Riismaa ja Maie Kusmin. Tagareas OÜ Kuuda Hooldekodu juhataja Aleksander Koch. Foto: Riho Vjatkin