Vanamuusika festivali kava on kinnitatud ja pääsmed-passid müügil. Seekordne festival on juubelihõnguline, sest möödub 30 aastat Kalle Tamra ja Tõnu Sepa korraldatud esimestest Viljandi vanamuusikapäevadest.

1982. aastal käivitatud üritus oli esimene omataoline kogu toonases suurriigis, mis hõlmas 1/6 planeedist.

Festival tähistab teistki juubelit - eesti vanim tegutsev vanamuusikaansambel Viljandi Linnakapell tähistab 40. aastapäeva.

Mälumänguritele täpsustuseks, et Andres Mustonen asutas Hortus Musicuse samuti 1972. aastal, aga kuus kuud hiljem. Juubelikontserdil on kaasatud ka muusikud, kelle loometee on linnakapellist eemaldunud.

Ent kõigest järjekorras. Festival algab arukate inimeste vestlusringiga Kondase keskuses, kus järgitakse sõna algset vanakreekalikku tähendust. Moskva konservatooriumi professor, Venemaa parim ajalooliste flöötide spetsialist Oleg Hudjakov räägib vanamuusikast teispool Peipsit. Maailma tunnustatuima vanamuusika kõrgkooli Schola Cantorus Basilensis õppejõud Conrad Steinmann kõneleb vanamuusikast praeguses Euroopas.

Conrad Steinmann oma kvartetiga oli mulluse vanamuusika festivali üks peaesinejaid. Nii Conrad Steinmann kui Oleg Hudjakov annavad ka kontserdi. Lisaks esinevad sümpoosionil erinevate teemadega Maret Tomson, Lilian ja Raho Langsepp.

Sümpoosioni uksed on kõigile soovijaile avatud. Seekordse festivali peaesineja on ilmakuulus Eric Ericsoni kammerkoor Rootsist. 1945. aastal loodud koor saavutas tuntuse siit ilmast lahkunud legendaarse dirigendi Eric Ericsoni taktikepi all. Kooriga on töötanud Riccardo Mutti, Claudio Abbdo, Nicolaus Harnocourt ja Tõnu Kaljuste.

Energilisel moel läheneb Liszti, Brahmsi, Kodály ja Bartóki loomingule Ungari Riiklik Folkansambel, kelle haarav etendus seob kuulsad klassikud algupärase rahvamuusika ja -tantsuga.

Eesti muusikutest on kohal Andres Mustonen. Koos Tallinna Sinfoniettaga näitab ta, et sajanditetagune muusika on elav ja rõõmustav tänapäevalgi.

Festivali kavas on kaks öökontserti. Esmakordselt on Viljandis kandle, harfi ja klavessiini trio Una Corda. Öökontserdil «Kaks Roosi» on Sofia Rubina koos Ara Yaraljani, Virgo Sillamaa, Meelis Vindi ja Aleksandra Anstaliga sobitanud sajanditekauge juudimuusika moodsa džässiga.

Festivali lõpetab noorte vanamuusikute projekt. Pealkiri «Muusade lood» viitab Vana- Kreeka mütoloogiale. Muusikaliseks aluseks on Michael Praetoriuse kogumik «Terpsichore».

Terpsichore on tantsijate muusa ja teemavalikut võib seostada samal ajal kestva Noore Tantsu Festivaliga.

Festivali piletid on müügil Piletilevis ja passid turismiinfokeskuses. Soodushinnad kehtivad jaanipäevani.