Jaanuaris peetud koosolekul sai kokku lepitud, et esmalt tuleb koostada Varbola linnusega seotud ettevõtmiste tasuvus-teostatavusanalüüs (TTA). See valmib tänavu novembriks. Niisugune dokument annab võimaluse projektidega raha taotleda.

 „Alanud protsessi eesmärk on muuta Varbola piirkond juhuslike muutuste kogumist sihipäraselt toimuvate muutuste reaks. Kindlasti toob tegevuste lisandumine meile kõigile tööd juurde, kuid annab ka motivatsiooni ja jõudu," ütles Rapla maavalitsuse osakonnajuhataja Ülo Peets, kes TTA koostamist juhib ja selle kokku kirjutab.

28. märtsil peeti Varbola rahvamajas selle tarvis esimene seminar. Kokkutulnute hulgas olid Rapla maavalitsuse, RAEKi, Märjamaa vallavalitsuse, Varbola piirkonna külade ja RMK esindajad, samuti Järvamaa muinasklubi esindaja.

Esmalt palus seminari juhtinud Peets üles tähendada Varbola linnuse tähendus ja väärtus igaühe jaoks. Seejärel jaguneti kahte töögruppi ja Peets nimetas küsimusi, millele grupid oma vastused kirja panid.

Näiteks palus ta kirja panna, mis on Varbola linnusel, loetleda kõik elemendid Varbola piirkonnas, millel on otsene või kaudne seos linnusega, tuua välja linnuse suurim unikaalsus, samuti suurimad probleemid linnusel, seni ületamata probleemid ja kasutamata võimalused. Viimaseks paluti gruppidel lasta oma mõte kõigist piirangutest vabaks ja tuua välja linnusega seotud piisavalt hullud ideed. Olgu ühe näitena nimetatud kunagise Paldiski- Varbola-Novgorodi kaubatee taastamine.

 „Taoliste loetelude koostamisel pannakse mõnikord kirja huvitavaid objekte, mida senistel turismikaartidel ei ole. Neist loeteludest võib edasi hargneda huvitavaid ideid," selgitas Peets kasutatud metoodikat.

Järgmiseks seminariks analüüsib ta hetkeseisu fikseeriva materjali loovalt läbi. Kolme nädala pärast tullakse uuesti kokku ja siis on vaade suunatud rohkem tulevikku.

Priidu Pärna, üks Varbola Vahvate Vendade liige, kes koos sõpradega on linnusele ehitanud mitmeid objekte, seekord kohale tulla ei saanud, kuid saatis eelnevalt põhjaliku kirja oma ettepanekutega.

Järgmisele seminarile, mis peetakse 17. aprillil, võivad kaasa mõtlema tulla ka uued huvilised. Ülo Peetsi sõnu kasutades saavad asjad pigem korda nende toel, kellel on toimuvaga isiklik või emotsionaalne side.