„Venemaa suurlinnade haiglates on varustus väga hea, kuid maapiirkondades võib leida piltlikult öeldes puupakkudele asetatud reformpõhjasid,” ütles tehast kavandava Dokto Balticu juht Erki Siitan. „Venemaa president Vladimir Putin lubas tervishoiusüsteemi olukorda lähiaastatel oluliselt parandada, mis annab meile lootuse selles edukalt kaasa lüüa.”

Narva haiglavooditehas hakkab tootma praegu Türgis Saksamaa jooniste järgi valmivaid voodeid. Euroopas valmistatakse voodite elektroonika, puit- ja metallosad tuuakse Türgist. Kuid Siitani sõnul ollakse valmis sõlmima alltöövõtulepinguid kohalike metalli- ja puidufirmadega. „Haiglavoodites kasutatavatele materjalidele kehtivad erinõuded, millest pole võimalik kõrvale kalduda,” rääkis Siitan. „Venemaa ametkonnad kontrollivad meie voodite konstruktsiooni ja materjalide vastavust sealsetele normidele, GOST-idele ning me loodame toodetele kinnituse kätte saada juba novembrikuus.”

Metseenid ja kirik

Narvas hakatakse tootma voodeid nii haiglatele kui ka hooldekodudele. Haiglavoodid on tehniliselt keerukamad, sest võimaldavad pindade kallutamist tavapärasest rohkemates suundades, samuti avanevad nende voodite küljepiirded mitmeosalistena.

„Hooldekodude voodite äri on Venemaal seotud rohkem rikaste metseenide ja kiriku koostööga, haiglavoodeid ostavad aga hangetega suured piirkondlikud hankefirmad,” selgitas Siitan.

Voodeid Venemaale tootes tuleb arvestada sealse turu omapära. Erinevalt lõunapoolsetest riikidest tuleb näiteks külmemates piirkondades kasutatavatele vastuvõtuvooditele lisada panipaiku, kuhu saab asetada patsiendi talveriided. Kuna Venemaa haiglad pole enamasti euroopalikult remonditud, vajavad nendele tarnitavad voodid tavapärasest suuremaid ja elastsema kummikaitsega rattaid, et ületada põrandate ebatasasusi.

Siitan soovib oma uue tehase rajada Ida-Virumaale, et olla turule võimalikult lähedal ja vähendada nii transpordikulusid. Samuti loodab ta Kirde-Eestist leida piisavalt häid töötajaid. „Voodite monteerimine pole just teab mis raketiteadus, kuid Ida-Virumaa on sügavate industriaalsete traditsioonidega ning sealsed inimesed oskavad hinnata võimalust töötada eksportivas tööstusettevõttes,” lisas Siitan.

Peterburist Uuraliteni ulatuva piirkonna vajadus on hinnanguliselt üle 100 000 uue haiglavoodi igal aastal.

Dokto Balticu Vene-partner on Loode-Venemaal tuntud IVK-Medikal, mis apteegiäri kõrval müüb samuti haiglatehnikat.

Moodsate haiglavoodite metallosad on kaetud elektrostaatilise epoksü-polüester-pulbervärviga. Eemaldatav ja puhastatav neljaosaline magamisalus on tehtud ABS-plastist.

Voodi alus peab läbi laskma röntgenikiiri. Komplekti kuulub üks tilguti statiiv, mida on võimalik paigaldada voodi igasse nurka.

Voodi pindu nihutavad elektrimootorid, mis on eriliselt kaitstud, et haige ei saaks elektrilööki, ega vaja määrimist.

Antistaatilised rattad peavad tagama võimaluse keerata voodit kohapeal 360°.RentimineErki Siitan tõi Eestisse haiglavoodite renditeenuse

Majanduskriisi eel Eestis Mercedeste äriga seotud Silwi Autoehitust juhtinud Erki Siitan lõi oma ettevõtte Dokto Baltic majanduskriisi ajal. „Kriisi ajal oli lihtne tühja koha pealt oma äri alustada, sest niimoodi ei pidanud näiteks rasketest võlglastest kliente kaasa võtma,” tõdes Siitan.

Silwi eeskujul eritellimusel kiirabisõidukeid ja reisibusse sisustav Dokto Baltic tõi Eestisse ainulaadse haiglavoodite renditeenuse.

Ettevõte annab paar tuhat eurot maksva voodi haiglale 18-eurose kuumaksega viieks aastaks rendile, vabastades arstid murest tehnika pärast.

Samuti ei pea haiglad tegema korraga suuri kapitaliväljaminekuid, et palateid hädavajalike vooditega täita.

Renditeenus on alles algusjärgus, sest Eesti ligi 8000 voodikohast vaid paarsada on varustatud Siitani poolt rendile antud moodsa voodiga. Potentsiaali aga äril on.