Ainuke Eesti võistleja oli Natali Ponetajev Viimsi Muusikakoolist. Eestis on akordion kõikide muusikakoolide õppekavades. Tihti peetakse ka vabariiklikke konkursse, kuid millegipärast otsustasid tublid mängijad ja õpetajad seekord veel pealt vaadata.

Konkurss toimus neljas vanusekategoorias: kuni 13a, kuni 15a, kuni 18a ja üle 18a nn professionaalid, kelle 1. koha preemiana oli erandina välja pandud 1500 eurot. Lisaks võistlesid akordioniansamblid ja -orkestrid.

Esimeses, kuni 13aastaste vanuserühmas jagasid esikohta Natali Ponetajev Viimsi Muusikakoolist ja Matas Reimoris Lätist. See on meie noore muusiku väga tubli ja tähelepanu vääriv saavutus. Natali kava koosnes neljast palast, kokku 10 minutit muusikat: H. Rebase "Menuett" ja "Sangaste samba", O. Petersoni jazzilik "Exercise nr 2" ja A.Piazzolla tango "SVP", kõik olid seatud akordionile tema õpetaja poolt. Žürii kiitis Natali toredat kava, kindlat, veatut, stiilipuhast ja musikaalset mängu ning lavalist sarmi.

Natali Läti konkurent Matas Reimoris nuppakordionil oli tehniliselt väga tugev. Alt vedasid aga pisut enesekindlus mängus ja ebapuhas esitus, samuti mitte nii veenev muusika tõlgendamine, mis kokkuvõttes kindlana tundunud esikoha jagamisele viisid.

Ülejäänud Akordioni Regati sarjades käis samuti väga tihe rebimine. Head muusikat oli kuulda palju. Mängijaid oli nii lähedalt kui kaugelt. Eri koolkondade muusikatõlgendused panid aga žürii tihti päris raskesse olukorda, kuid lahendus leiti ja kõiki osavõtjad hinnati vääriliselt. Akordioni Regati konkurssantide hulgas torkasid eriti silma-kõrva leedu noored: väga head muusikud, tehnilised ja lavaküpsed. Küllap kuuleme neist veel palju head.

1500 eurot viis žürii otsusel Kasahstani "proff " Nartai Bekmoldinov, kuigi ka 2. kohale tulnud Aleksei Vassiljev Venemaalt ja kolmandaks jäänud Laimonas Salijus Leedust oleks oma suurepärase musikaalse ja tehniliselt silmapaistva mänguga kindlasti sama väärinud.

Nüüd on Natalil esimene suur võistlus selja taga, möödunud suvi akordionimuusikat täis ja loodame, et tulevikus jääb tal veelgi rohkem aega oma lemmikpillile akordionile pühenduda. Küllap siis mängutehnikagi edasi areneb ning suudab uute esinemistega kuulajatele suurepärast naudingut pakkuda.
____________________________________________________________________

VASTAB NATALI PONETAJEV

Natali, kuidas sa sellele konkursile pääsesid?

Ma kuulsin sellest konkursist oma õpetaja käest. Sinna pääsemiseks tuli internetis saata avaldus, millele vastati ja siis kohale minna.

Kellega konkureerisid?

Ma võistlesin esimeses vanuserühmas (kokku oli 4 rühma), mis oli kuni 13aastastele. Seal oli peale minu veel kaks võistlejat (Lätist ja Leedust).

Milline oli võit ja kuidas on see kirjas tunnistuse peal?

Kõik osalejad kutsuti lava peale ja kõigepealt jagati igaühele tunnistused. Siis öeldi minu nimi uuesti ja anti diplom ja karikas. Pärast autasustamist tuli võitjate kontsert, kus ma mängisin uuesti Henn Rebase "Sangaste Sambat". Diplomi peal on kirjas (vene keeles): „Esimene rahvusvaheline festival "Akordioni regatt", I vanuserühm; Natali Ponetajevit autasustatakse esimese kohaga."

Kelle algatusel või soovitusel hakkasid akordionimängu õppima? Kas kodustest veel keegi mängib sama või muud pilli?

Ma tahtsin hakata klaverit mängima, kuid siis tuli Henn Rebane Merivälja kooli, kus ma varem õppisin, akordionit tutvustama ja mulle tundus see väga huvitav. Kodus keegi akordionit ei mängi, see-eest noorem õde õpib viiulit ja vahel mängib isa samuti viiulit või kitarri (hobi korras).

Mitmendasse klassi sügisel lähed ja kus koolis õpid?

Ma lähen 7. klassi Tallinna Reaalkoolis.

Mitmendat aastat akordionimängu õpid?

Septembris algab viies aasta.