MTÜ Looja juhatuse liige Leida Rätsep rääkis, et nad on valinud oma materjale tavaliste inimeste elulugudest. "Oleme neid inimesi kodus külastanud, vaadanud nende materjale, teinud neist koopiaid ja koostanud kaaskirju," rääkis Rätsep. MTÜ Loojas tegutsevad pensionärid, kellest osad ka töötavad.

MTÜ "Looja" moodustati 10. mail 2005, et võtta osa rahvusvahelise projekti "Meenutuste Maja" mitmekülgsest ja huvitavast tegevusest eakatega. "Oleme 14 Euroopa riigi hulgas, osaleme projektis juba seitse aastat," rääkis Rätsep. Viie aasta jooksul kogutud lugudest on välja antud esimene raamat, kuid mälestusi kogutakse ka internetti ja neid saab lugeda MTÜ Looja kodulehelt.

MTÜ on üles otsinud põnevate mälestustega inimesi, kelle lood täiendavad Eesti kultuurilugu. Õige pea on ilmumas kunagise operetilaulja Therese Raide elulooraamat, tema mälestuste kast ringleb praegu Euroopas.

Mälestuste kast tähendab sõna otseses mõttes kasti, kuhu on mahutatud esemeid, fotosid ja dokumendikoopiaid, mis kõik on põnevalt ja iga kast omanäoliselt eksponeeritud. Rätsepa sõnul oli neil alguses selle töö juures abiks kunstnik Epp Viires.

Mälestuskastide rändnäituse avamisel on tavaks laulda ka mälestustega haakuvaid samade sündmuste aegseid laule, mida esitavad Maie ja Maret ning Ralf (kes on ka mitme laulu sõnade autor) ning Elmar. Kaasas on neil ka mõni pillimees, akordioni- või suupillimängija. Tegijad ise lustivad, samas toob mõnigi laul kuulajail pisarad silma. "Viimsis oli näituse avamine väga emotsionaalne, meid võeti soojalt vastu," sõnas Leida Rätsep.

Projekti "Meenutuste Maja" algataja on Pam Schweitzer Londonist. Mehe eesmärk oli leida tegevust, väärtustada elatud aastaid, avada eaka peidetud loovus, tõhustada sidet põlvkondade ja rahvuste vahel. Mälestustöö vormideks on mälestuskastid ja -näidendid, kirjalikud mälestused jne. Projekti tegevus on alates 1983. a laienenud paljudesse Euroopa maadesse, moodustades ühtse tegevuse võrgustiku. Meie MTÜ lähimad partnerid on Kotka "Meenutuste Maja" Soomes ja Kasselis Saksamaal.