Mul on infrastruktuuriettevõtetes töötamise ja nende juhtimise alal päris pikk kogemus. Olen töötanud AS Tallinna Soojus finantsdirektori ja juhatuse liikmena, samu rolle olen kandnud Viru Keemia Grupp ASis, mille tegevusalade hulgas oli ka reoveepuhastite ehitamine ja reovee käitlemine.

Seega rakendan AS Viimsi Vesi juhatuse liikmena seni kogutud töökogemusi. Selle rolli edukas täitmine on mulle kindlasti pingeline, aga samas ka põnev väljakutse. Valdkond on seda huvitavam, et tekib uusi tehnoloogiaid, mille kaudu on tagatud ettevõtte pidev areng.

Milline oli ettevõte, mille juhatamise ja arendamise pool aastat tagasi enda peale võtsid?

Viimsi Vees on olnud viimased aastad tormilised - mitmed juhatuse vahetused pole kindlasti stabiilsele ja konstruktiivsele äritegevusele kaasa aidanud. Kuid leidsin eest 20-liikmelise kompetentse ja pühendunud töötajaskonna, kellega koos oleme ettevõtte segastest aegadest välja toonud.

Mis Viimsi Vees muutunud on? Mis sind rõõmustab ja hommikuti tööle innustab?

Mind rõõmustavad arengud selliste suurte projektide elluviimisel nagu Viimsi oma reoveepuhasti rajamine. See on Euroopa Liidu rahastatav projekt, mille realiseerimisel juhitakse Viimsi reoveed Muuga reoveepuhastisse. Elanikule tähendab see eelkõige võimalust hoida ühiskanalisatsiooniteenuse hind stabiilne, eelnevalt sõltusime suures osas ASile Tallinna Vesi makstava teenuse hinnast. Samuti oleme leidnud lahenduse selliste projektide rahastamiseks nagu probleemsete torustike rekonstrueerimine ning seni ühisveevärgi ja -kanalisatsiooniga katmata alade väljaehitamine või ühendamine eelvooluga.

Näiteks Laiaküla on piirkond, millel siiani puudub eelvool. Praegu veetakse Laiakülast reoveed välja paakautodega ja see on nii Viimsi Veele kui ka elanikele väga kulukas ja väljakannatamatu lahendus.

Kuidas sai selline olukord uues külas tekkida?

Seoses aastate taguse suure ehitusbuumiga tegeleti enamasti ainult uute arendusalade detailplaneeringute kehtestamisega, aga taristute lõplik arendamine jäi kohati tahaplaanile.

Laiaküla arendaja lõpetas tegevuse, ilma et oleks täitnud eelvoolu rajamiseks sõlmitud kokkuleppeid. Seega jäi probleemne piirkond Viimsi Veele ning seniajani ei ole ettevõttel jätkunud ressursse vajalikeks ehitustöödeks.

Milliseid elanikke otseselt puudutavaid uudiseid tahad ettevõtte igapäevasest tööst välja tuua?

Soovin välja tuua vee kvaliteedi paranemise. Et kvaliteetne veetöötlusjaama vesi jõuaks lõpptarbijani, on vaja rekonstrueerida vanu torustikke ja korrapäraselt neid ka hooldada.

Eriti piirkondades, kus praegu veetöötlusjaama vesi veel uutes torustikes ei voola - näiteks Lubja ja Pärnamäe külas ning Laiakülas. Vanadesse torudesse tekib kiiremini sete, mis filtreid ja kodumasinaid reostab. Selle vältimiseks tehakse torustike regulaarset läbipesu. Sellest aastast ühendame meie uue puhastusjaamaga ka Lubja küla veevärgi.

Hiljemalt järgmisest aastast on plaanis tööle rakendada uus kliendihaldusprogramm, mille abil klient saab otse veebis esitada näidud, teostada vajalikud arveldused ning jälgida tarbimisega seotud ajalugu. Igapäevaselt tegeleme vastavalt seadusele korrapärase veemõõtjate kontrollimise ja vahetamisega.

Loodame klientide mõistvale suhtumisele ning palume tagada ligipääs veemõõdusõlmedele.

Alates maist asub AS Viimsi Vesi peakontor veetöötlusjaama ruumides Paelille tee 1.

Klientide teenindamine arvetega seotud küsimustes jätkub vanal aadressil Nelgi tee 1, muus osas tuleb vastuvõtuaeg eelnevalt kokku leppida.

Igapäevase põhitegevuse kõrvalt püüame ka oma varade hulgas kiirrevisjoni teha.

Teeme korda vara, mida meil põhitegevuseks vaja on, ja müüme maha või lammutame, mida vaja pole ja mis vaid keskkonda risustab. Oma häbipleki ehk vana katlamaja lammutamist otse valla keskuses alustame mais-juunis.

Mida ütled vallaelanikele, kes vee ja kanalisatsiooni hinna üle nuriseda tahaks?

Ütlen niipalju, et juhatus annab endast parima, et vee hind Viimsi elanikule ei tõuseks.

Küll ei saa see ilmselt olema võrreldav Tallinna vee hinnaga, sest hajaasustusest tulenevalt on investeeringud tarbija kohta Tallinna omadest kordades suuremad. Siiski tegeleme igapäevaselt kulude ja veekadude vähendamise ja omavoliliste tarbijate kontrolli tihendamisega. Seni on AS Viimsi Vesi vajanud oma tegevuseks pidevat valla toetust, tänase juhtimise eesmärk on kulud-tulud juba järgmiseks või hiljemalt 2016. aastaks tasa viia. See tähendab, et vald saab seni Viimsi Vee tegevuse toetuseks kulunud summad suunata muu tegevuse rahastamiseks.