«Tegevuskava lähtub Valuoja oru äärsest Valuoja puiestee puudegrupist, Viljandi Kesklinna kooli ümbrusest ning Ida tänava ja Põhja puiestee ümbrusest,» ütles Nõmmik ja lisas, et just nimetatud piirkondadest on laekunud ka kõige rohkem kaebusi.

Lindude ohjamismeetodeid on mitu, kuid maailma praktikast lähtuvalt peetakse kõige efektiivsemaks puuvõrade lõikust, pesade eemaldamist ja varesemõrdade kasutamist. Viimase abil on lindude arvukust kahekolme aastaga võimalik oluliselt vähendada.

Novembri lõpul sai linnavalitsus keskkonnaametilt vastuse, kus keelatakse vareseid püüda, sest lindude häälitsemine ei ole inimestele ohtlik ning seetõttu puudub keskkonnaametil alus püüdmise lubamiseks.

Nõmmiku sõnul on linnavalitsusel seega ainuke efektiivne võimalus pesade allavõtmine keskkonnaameti lubatud ajavahemikul ning samuti puuvõrade kärpimine. Pesasid tohib puutuda 16. juulist kuni 14. aprillini. «Juhul kui ilmastikuolud on sellised, et linnud asuvad pesitsema enne 14. aprilli, peame tööd kohe lõpetama,» ütles ta.

Pesade eemaldamisega alustati novembri lõpul. Tänavu tehakse töid sellises mahus, milleks on eelarvest võimalik raha leida. 2014. aasta tööde tegemise maht sõltub järgmise aasta eelarvest, mille linnavolikogu peab kinnitama.

Puuvõrade võimalikku kärpimist alustatakse järgmisel aastal.